Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Felaktig värdering av varje enskilt bevis”

/

kammaråklagare Christer Sammens delar ut rejäla råsopar mot tingsrätten i sitt överklagande av benskjutningsdomen:

”Uppfattningen efter att ha läst domen blir snarast att man bestämt sig för att fria 33-åringen, och sedan letar argument i utredningen för att motivera ett friande utslag”, skriver åklagaren

Annons

Christer Sammens har inte hemlighållit vad han tycker om Gävle tingsrätts dom från den 4 juli, som friade den 33-årige Hoforsbon och Outlawsmedlemmen för att ha skjutit en man genom lår och vad i en källare i Sandviken.

Men åklagarens uppfattning görs glasklar i hans överklagande till hovrätten för nedre Norrland, som han skickade in den 11 juli.

”Tingsrätten har enligt min mening dels gjort en felaktig bedömning av varje enskilt bevis, men dessutom felaktigt värderat hela den befintliga bevisningen”, skriver Christer Sammens.

Därefter kommer den mest kontroversiella meningen, som återges i ingressen.

Men tingsrättens högsta chef: lagman Anita Wallin Wiberg, som dock inte dömde i målet, tar formuleringarna med en nypa salt.

– Det är klart att det är starka ord, häftigt uttryckt och verkar vara skrivet i någon slags affekt. Men vissa formuleringar får man ta som domare och jag anser inte att han passerat någon gräns, säger hon.

Christer Sammens:

– Det är klart att man skriver lite i affekt. Men att det rör sig om felaktig bevisvärdering är något som jag står för.

– Tingsrätten har sågat varje enskilt bevis: att 33-åringen pekas ut som skytt av målsäganden, en målsägande som lämnat en berättelse som är identisk med resultatet av telefonanalysen. Att ammunitionen som hittades i ett källarförråd i 33-åringens hus är samma typ av ammunition som användes till skjutningen. I stället för att göra en helhetsbedömning och väga ihop bevisningen har man förkastat bevisen var och en för sig, säger Christer Sammens.

Datum för hovrättsförhandlingen är ännu inte spikat.

Mer läsning

Annons