Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fientlighet oroar Spar-Arne

– Jag har känt en oro över de fientliga tongångarna.

Det säger Sparköphandlaren Arne Eversson med anledning av den senaste tidens oro och ryktesspridning kring tältlägren vid Tolven och dödshoten på Lidl i förra veckan.

Annons

Att utländska medborgare kommer till trakterna kring Hofors och plockar bär under sommar och höst är inget nytt. Arne Evertsson, Spar-Arne kallad, har träffat på flera av dem i sina två butiker varje år och lärt känna några så smått.

– En del av dem pratar till och med lite svenska nu, säger han.

Han beklagar det som hände på Lidl i förra veckan och han säger att mötet mellan bärplockarna och svenska regler och normer inte alltid har varit problemfritt. Det har förekommit snatterier och nedskräpning. Men den senaste tiden har han märkt av ökad ryktesspridning och fientlighet gentemot bärplockarna, och det oroar honom.

– Det här är ju seriösa människor de flesta av dem men tyvärr är det ett fåtal som förstör ryktet för gruppen, säger han.

Enligt Arne Evertsson är det fler än vanligt i år som kommit till Hoforstrakten för att plocka bär, ett hundratal, tror han.

– Hos oss har det fungerat bra i år, det är lugnare jämfört med tidigare år. Det kan nog bero på att det är jag själv som jobbar på kvällarna och att jag känner igen många av dem.

– Men det jag är orolig för är det här med nedskräpningen i naturen. Man skulle nog behöva prata med dem som har varit här i några år och förklara för dem vad allemansrätten innebär. Jag tror mycket på det här med information.

Annons