Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Filips död hanteras som en arbetsplatsolycka

Polisen har startat en förundersökning med anledning av 11-årige Filip Nordenbergs död i fredags.

– En anmälan om vållande till annans död är upprättad, som alltid när det rör sig om en arbetsplatsolycka, säger polisens presstalesman Mikael Hedström.

Annons

Eftersom olyckan i Hoforshallens badhus skedde under skoltid och under pågående undervisning hanteras den som en arbetsplatsolycka.

Förundersökningen kommer därför att ledas av en miljöåklagare vid åklagarkammaren i Östersund.

Men att ett brott har begåtts är långtifrån klarlagt – ännu mindre finns det någon misstänkt.

En rättsmedicinsk obduktion ska göras i syfte att ta reda på dödsorsaken och polisen ska prata med ett flertal personer som var på plats i Hoforshallen.

Enligt Mikael Hedström är det många frågor som måste få ett svar.

– Vilken är skolans uppfattning? Vilka regler är det som gäller i badhuset? Vem har ansvar för att hålla uppsikt över barnen? Vi kommer att höra många som var i badhuset och eventuellt så måste vi också genomföra ett antal barnförhör.

– Sedan kan man inte utesluta att dödsfallet beror på någonting medfött. Vi får se vad rättsläkaren säger.

Som GD tidigare berättat inträffade olyckan i samband med simundervisning i Hoforshallen. Enligt uppgifter från skola och polis så kände Filip Nordenberg att han inte mådde bra och tog sig då själv upp ur bassängen.

Efter att ha fått ett snabbt omhändertagande fördes han med ambulans till hälsocentralen i Hofors och sedan vidare till Gävle sjukhus, där han avled.

Mer läsning

Annons