Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler miljoner till bowlingklubben

/

Hofors kommun kan tvingas skjuta till ytterligare drygt 1,5 miljoner kronor till bowlingen i Hofors centrum.

– Det här är verkligen inte kul, säger kommunalrådet Marie-Louise Dangardt, S.

Annons

Minst 2,5 miljoner kronor, det är vad slutnotan kan hamna på för skattebetalarna i Hofors om kommunfullmäktige tar samma beslut som kommunstyrelsen tog på måndagen, det vill säga att skjuta till ännu mera pengar till BK66.

Som GD rapporterat tidigare så har BK66 – ägare till Bowlingbolaget som i sin tur driver bowlinghallen i Centrum – stora ekonomiska problem. Hofors kommun har lånat ut åtta miljoner kronor till klubben och går kommunen inte in med mer pengar så kan hela fordran gå förlorad vid den konkurs som annars skulle bli följden.

I samband med kommunstyrelsens sammanträde blev det känt att läget är ännu allvarligare än vad som tidigare framkommit. Klubben ligger också efter med hyran och kommer inte att kunna betala av på sina lån till kommunen nästa år heller.

Kommunstyrelsens beslut innebär att Hofors kommun lämnar ett kontant bidrag på 210 000 kronor till BK66 och att man dessutom efterskänker 745 000 kronor i ränta och amorteringar för i år och 780 000 kronor för nästa år.

Med de drygt 800 000 kronor som efterskänkts till klubben tidigare har cirka 2,5 miljoner kronor av allmänna medel gått rätt in i bowlingklubbens kassa.

Det var i början av 2011 som kommunfullmäktige fattade beslut om åttamiljonerslånet till BK66. Syftet var att med den nya bowlinghallen ge Hofors centrum ett efterlängtat uppsving. Men antalet bowlare har inte blivit det förväntade och hos BK66 har förlusterna tornat upp sig.

Innan kommunfullmäktige tog sitt beslut 2011 hade kommunens ekonomichef avrått politikerna från att engagera sig ekonomiskt i bowlinghallen men kommunchefen Ulf Strömstedt drev på och de politiker från oppositionen som till en början var tveksamma ändrade sig en efter en.

När beslutet fattades var det bara Kent Olsson, FHT, som fortfarande var emot.

Kommunalrådet Marie-Louise Dangadt trodde mycket på projektet.

Drygt två år senare beklagar hon att det gått som det gått.

– Jag är jättebesviken, inte minst eftersom vi verkligen trodde att det här skulle gå, säger hon.

Att beslutet ändå blev att ge ännu mer pengar till BK66 motiverar Marie-Louise Dangardt med att klubben trots allt bedöms ha möjlighet att komma på fötter, detta med hjälp av satsningar på att locka fler unga spelare till hallen och på ett nytt datasystem.

– Det är väldigt mycket pengar men om de vidtar de här åtgärderna och fortsätter att arbeta ideellt så tror vi att det här fortfarande kan bli en bra sak för Hofors, säger Marie-Louise Dangardt.

Så sent som i våras sa Marie-Louise Dangardt att faran var över för BK66, att det "går som det ska" igen. Det förklarar hon nu med att hon blivit felinformerad av kommunens tjänstemän.

Moderaterna, Folkhemmet och Folkpartiet reserverade sig mot gårdagens kommunstyrelsebeslut och förordade en konkurs i stället. Frågan kommer att debatteras i kommunfullmäktige.

Annons