Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkan-chef jublar åt statligt biostöd

/

Totalt 21 biografsalonger runt om i landet får ekonomiskt stöd av Svenska filminstitutet för att öka möjligheterna till ett bredare utbud. Fem av dessa biografer, däribland Kontrast i Hofors, får så mycket som 300 000 kronor för inköp av digital utrustning.

Annons

– Helt fantastiskt, nu ökar hoppet om att vi kan genomföra moderniseringen av vår biograf, säger en jublande glad Måns Gustafsson, chef på Folkets hus i Hofors. Efter nyår är 35-millimeterrullarnas tid förbi och det skulle inte kännas bra om vi inte kunde fortsätta visa bra filmer även här på orten.

Men nu får ni ju ett fett statligt bidrag, räcker inte det till att bekosta digitaliseringen?

– Nej, men det är en glädjande grundplåt och nu står hoppet till att kommunen ställer sig positiv till vår ansökan om ökad kreditgräns. I praktiken blir detta i så fall ett lån av den resterande halvmiljonen som behövs. Själva har vi inte råd att bekosta installationen av den nya utrustningen, förklarar Måns Gustafsson.

Sedan Palladium försvann från orten för fem år sedan har Folkan visat filmer onsdagar och söndagar och dessutom en gång i månaden på dagtid och ibland matinéer för barn. Blir biografen digitaliserad kan utbudet breddas betydligt och bioälskande Hoforsbor slipper åka till Falun, Sandviken eller Gävle för att se de mest aktuella filmerna.

Ytterligare fem biografer får statligt stöd för teknisk upprustning. Bland dessa finns Rio Bio i Skutskär som också tilldelas maxbeloppet på 300 000 kronor. Där förekommer också, precis som i Hofors, en insamling bland företag och privatpersoner om stöd för biografens bevarande.

Mer läsning

Annons