Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldraprotest mot ny skolskjuts

HOFORS- Det är orimligt att tolvåringar ska gå över den hårt trafikerade riksväg 80 på det absolut sämsta stället för att kunna åka med skolbussen. Det säger Kristina Hedman i Kvatten, en knapp mil från Hofors mot Sandviken.

Annons
Förändringen med skolskjutsen kommer nu till skolstarten när hennes son och grannens son, börjar årskurs sex och byter skola från Lillåskolan till Hagaskolan. Då måste de samtidigt byta från kommunens skolbuss till linjebussen mellan Sandviken och Hofors.

Kristina Hedman bor längs riksväg 80 en bit bortom Barkhyttan. Just där finns en backe och busshållplatsen är placerad precis bakom backkrönet. Här är hastigheten hög, säkert ofta över den gällande gränsen 90 km/tim och bilarna är nästan framme vid hållplatsen innan de kan se barnen som då ska över vägen. Dessutom ska barnen över vägen den tid på morgonen när trafiken är som tätast och det blir med livet som insats.

Gå längs Riks 80
Tidigare har barnen åkt med kommunens skolbuss som åkt in på gården hos familjen Hedman och vänt. Nu tvingas pojkarna gå längs riksväg 80 cirka 100 meter upp till hållplatsen direkt under backkrönet. Det gör att bilarna inte syns förrän de är direkt framför barnen och även busschaufförerna har svårt att se de som står vid busshållplatsen.

- Det enda rimliga vore en flytt av hållplatsen längre från backkrönet eller att barnen får en fortsatt säker skolskjuts som hittills, säger hon.

Efter höstlovet kommer också hennes tioåriga dotter som börjar i årskurs fyra att få börja på Hagaskolan. Det innebär att även hon kan få byta buss till linjebussen och tvingas över riksväg 80, men än har Kristina Hedman inte hört något om en eventuell förändring.

ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons