Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företaget tjänar på vindkraften

/
  • ”Nu rullar miljarder till vindkraftssatsningar på och i stort sett inget tillfaller Hofors kommuninnevånare”, säger Hoforsföretagaren Kjell Johansson.

Kjell Johansson tjänar genom sitt företag INS pengar på utbyggnaden av vindkraften. Men planerna på en vindkraftpark i Tjärnäs utanför Hofors är han starkt emot.
– Jag hoppas verkligen att våra kommuner säger nej, säger han.

Annons

I går berättade GD om elbolaget Eons planer på en vindkraftpark i området runt Tjärnäs söder om Hofors. Parken ska, om den blir verklighet, bestå av upp till 30 stycken 200 meter höga vindkraftverk. De närmsta grannarna vid sjön Edsken har gått samman i en uppmaning till kommunen att säga nej.

Och nu får Edskenborna stöd från företagarhåll.

– Bland de företagare som jag har pratat med så är det inte många som vill ha några vindkraftverk vid Edsken eller vid vår fina golfbana vid Storgösken, säger Kjell Johansson.

Det finns flera Hoforsföretag som levererar till vindkraftsindustrin – Ovako, SKF Couplings och INS, där Kjell Johansson är ägare och vd, är några. För INS del handlar det om att lackera ringar som sedan blir komponenter i vindsnurrorna.

Men trots det har Kjell Johansson flera invändningar mot den storskaliga vindkraftsutbyggnaden i allmänhet och mot Tjärnäsprojektet i synnerhet.

I en skrivelse till Eon, Länsstyrelsen Dalarna och berörda kommuner pekar han bland annat på att de pengar som kan komma att investeras i Tjärnäsprojektet kommer att gå Hoforsborna förbi, och i stället skapa jobb i Danmark där den största delen av produktionen sker.

”Historiskt har vi sett hur Hofors kommuns ekonomi urholkats, skatteutjämningar försvunnit och hur kommunalskatten höjts för att uppfylla statens alla högt ställda krav. Men nu rullar miljarder till vindkraftssatsningar på och i stort sett inget tillfaller Hofors kommuninnevånare. Det enda vi Hoforsare får är att höra, se och leva med dessa monster i över 20 år framöver”, skriver han.

Även kommunens näringslivschef Nils Lindqvist är emot planerna. Lindqvist äger en fastighet vid Edsken och har som privatperson skrivit under protesten från Edskenborna.

– En uppgift som ingår i mina åtaganden är att vara med och göra Hofors kommun attraktiv för att få hit fler innevånare och då tror jag inte att en vindkraftspark på Tjärnäsberget är rätt satsning, och den inställningen har jag både som privatperson och i egenskap som näringslivsansvarig i Hofors kommun, säger han.

Mer läsning

Annons