Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förstörelse på skola kan ge hyreshöjningar

/
  • Det var i slutet av april som Hagaskolan i Hofors utsattes för stor skadegörelse.

I slutet av april utsattes Hagaskolan för omfattande skadegörelse. Sju personer misstänktes, men nu har åklagaren lagt ner förundersökningen. Hoforshus varnar dock för att fortsatt masskadegörelse kan leda till hyreshöjningar.

Annons

– Våra försäkringspremier höjs och vi måste förstärka larmen. Det drabbar hyresgästerna, säger Christian Rickardsson, vd på Hoforshus.

Så gott som samtliga fönster i marknivån, ett 70-tal, krossades. Inne i lokalerna hade också tjocka glasrutor krossats. Men också inredningen i det som var en kafeteria, speglar, handfat och utrustning från en kemisal förstördes.

Marcus Wallin, verksamhetschef på Hoforshus, uppgav till GD i maj att det rörde sig om skador för hundratusentals kronor.

Men i juni hade polisen identifierat en grupp ungdomar som misstänktes ligga bakom skadegörelsen.

– Det handlar om sju personer. Tre stycken var under 15 år och fyra personer var mellan 15-18 år. Vi har förhört allihop, men samtliga nekar till brott, säger Joakim Johansson, kammaråklagare.

Eftersom att det var många som hade varit inne på skolan när skadegörelsen begicks, har det inte gått att reda ut vem som gjorde vad. Därför beslutade Joakim Johansson att lägga ner utredningen för två veckor sedan.

När GD ringer till Christian Rickardsson, under måndagen, har han precis fått reda på att förundersökningen är nedlagd.

– Jag tycker att det är jättejobbigt att man inte kan få fast dem som har gjort det här.

Han vet inte exakt hur mycket skadegörelsen kostar. Försäkringsbolaget täcker skadekostnaderna, men självrisken kommer Hoforshus inte ifrån.

– Jag tror att det handlar om två basbelopp.

Det betyder att bolaget får betala mellan 80 000 – 90 000 kronor. Något som i förlängningen kan komma att drabba hyresgästerna genom hyreshöjningar.

– På sikt, om det här upprepas, så höjs försäkringspremien och vi måste förstärka larmskyddet, då kan det drabba det hyresgästerna.

Bostadsbolaget planerar nu för att förstärka larmskyddet på den nedlagda skolan. Men möjligheten att sätta upp övervakningskameror undersöks också.

– I Gävle satte man upp övervakningskameror efter flera fall av skadegörelse. Vi ska åka dit på studiebesök och se hur de har löst det, säger Christian Rickardsson.

Mer läsning

Annons