Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortfarande på tomgång - nu i Hofors kommun

/
  • Loket stod i går i Granstanda, fortfarande på tomgång och nu börjar politikerna tröttna.Först stod loket i Storvik, sen flyttades det till Granstanda vilket upprör Marie-Louise Dangardt.

Nu har loket från Railcare som stått på tomgång under helgerna på Storviks station, flyttats till Granstanda i Hofors kommun. Där fortsätter loket gå på tomgång men trots det vill inte Railcare stänga av loket.

Annons

– Det låter som det kan bli en polisanmälan för miljöbrott, säger Marie-Louise Dangardt, S, kommunalråd i Hofors.

Railcare äger loket Euro 4000 som stått på Storviks station och släppt ut dieselavgaser helg efter helg. Loket kan stängas av, men kan då inte startas igen, vilket gjort att företaget har beslutat att låta det gå på tomgång på Storviks station under helgerna.

Efter GD:s avslöjande om den regelbundna tomgångskörningen flyttade Railcare tåget någon mil bort till Granstanda i Hofors kommun. Där står nu loket och fortsätter mullra och släppa ut dieselavgaser.

Men kommunalrådet i Hofors kommun vill inte ha ett diesellok stående på tomgång i kommunen.

– Det låter som det kan bli en polisanmälan för miljöbrott. Det här är helt sjukt. Stäng av loket och se till och kör det till en verkstad. Det verkar vara ett väldigt märkligt företag som har hand om det här loket. Vi får titta på det här det första vi gör i morgon bitti (måndag). Miljöförvaltningen får ta tag i det här. Det här är helt vansinnigt, säger Marie-Louise Dangardt.

Men Railcare har inga planer på att slå av loket och slår nu tillbaka med att de är ett miljömedvetet bolag.

– Innan de boende hörde av sig så har det inte varit bra för vår del. När loket står och går så kostar det pengar för oss. Vi är miljömedvetna och gör vad vi kan i det här fallet, säger Ulf Norlén, maskinansvarig på Railcare.

Railcare väntar nu på reservdelarna från Spanien från bolaget Vossloh, men när de kommer vet man inte.

– Det här är en nödlösning tills vi får de här prylarna, säger Ulf Norlén.

Är ni inte rädda för att bli fällda för miljöbrott?

– Polisen förstår problemet och vi får avvakta och se vad det blir av det, säger Ulf Norlén.

Nu har även regeringen fått upp ögonen gällande dieselloket på tomgång i Gävleborgs län.

Enligt miljöministerns pressekreterare Oscar Sundevall kommer man att undersöka hur lagstiftningen för tomgångskörning gällande diesellok ser ut.

– Det här uppgifterna är onekligen intressanta, säger Oscar Sundevall.

Mer läsning

Annons