Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt minus för Folkan

HOFORS
Hofors Folkets hus-förening redovisar ett underskott på 188 000 kronor för 2002, att jämföra med underskottet för 2001 som blev 166 000 kronor.

Annons
Det är på nöjesfronten det sviktar. Dels har det varit färre besökare än beräknat, dels har föreningen tvingats anlita fler vakter vid evenemang.
- Parkarrangemangen i augusti blev också ett publikt fiasko, säger Eva-Lise Berglund, verksamhetsansvarig.
Sponsorsintäkterna vid Bessemerfesten och augustiarrangemangen räckte inte för att kompensera publikbortfallet.
En del av underskottet kan härledas till samarbetet med Bergsmannen och Kratten. Målet är att marknadsföra de olika anläggningarna och öka konferensverksamheten i Folkan och beläggningen på hotellet. Eva-Lise Berglund anser att samarbetet är nödvändigt och på sikt ska ge tillbaka satsade medel.
För konferensverksamheten krävs att Folkan kan erbjuda förtäring, men restaurangverksamheten har gått med fortsatt underskott. Det är en missräkning eftersom restaurangen var beräknad att ge ett årligt tillskott de tre år nuvarande modell provats. Även om föreningen nått en bra kostnadsnivå och höjt priserna krävs ett bättre resultat.
- Samtidigt är vi beroende av att kunna erbjuda mat och kaffe, säger Eva-Lise Berglund.
Uthyrningen i dag är bra. Huset är i princip fyllt av aktiviteter. IT-projektet som haft sin försöksperiod är nu på väg att bli ett kooperativ. Migrationsverket hyr en del lokaler för de asylsökandes utbildning.
De fasta hyresgästerna med Kommunal, Metall, SAP och ABF har indexreglerade hyror så där finns ingen möjligheter öka intäkterna. Däremot har de icke ideella föreningarna fått en hyreshöjning på tio procent. Kulturskolan liksom ungdomsgården Zero har en stor aktivitet och Eva-Lise Berglund ser positivt på ungdomsverksamheten i huset.
Ändå är framtiden dyster, det kommer att bli ett underskott även i år eftersom nödvändiga renoveringar inte kommer att läggas in som avskrivningar.
- Det gör att vi hamnar på ett minus runt 300 000 kronor, säger Eva-Lise Berglund.

ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons