Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förvirrande gränser

/
  • När bilisterna lämnat E16 och svängt in på Storgatan in mot Hofors centrum eller Robertsholm, då gäller max 60 kilometer i timmen.
  • På E 16 är det max 40 som gäller genom Hofors tätort, något som lastbilschauffören Lars Harjula haft synpunkter på.

På E16 genom Hofors är hastighetsbegränsningen numera 40 kilometer i timmen. Men om man lämnar E16 och svänger in på Storgatan upp mot Hofors centrum så höjs hastigheten till 60.

– Det är ju väldigt tokigt, säger Kent Olsson, FHT.

Annons

Att hastighetsbegränsningen på Faluvägen genom Hofors sänktes från 50 till 40 samtidigt som vägen skyltades om från riks-80 till E16 har förvånat en och annan. Lastbilschauffören Lars Harjula från Hofors uttryckte sina åsikter i frågan i torsdagens GD.

– Jag har pratat med många andra chaufförer och alla säger samma sak, 40-sträckan leder till att vi släpper ut mer avgaser. Speciellt när vi ska ta fart och åka uppför Tröttbacken, sa han.

Men de som kommer österifrån och kör höger in på Storgatan vid rondellen kan snart trycka på gasen igen. En kort bit in på vägen som leder upp mot centrum höjs hastigheten till 60.

Samtidigt som hastigheten sänktes på E16 höjdes den från 50 till 60 på Storgatan.

– Det är ju väldigt tokigt och det här vände jag mig emot när besluten togs, säger Kent Olsson, som sitter i miljö- och byggnadsnämnden för Folkhemmet i Hofors-Torsåker, FHT.

Någon reservation mot beslutet lämnade han dock inte in.

Kent Olsson, som har ett helt yrkesliv som trafiklärare bakom sig, tycker att 60 är för hög hastighet på Storgatan, framför allt med tanke på den vänstersväng som alla på väg från E16 mot centrum måste göra in på Skolgatan.

Miljö- och byggnadsnämndens ordförande Sylvia Abramsson, S, säger att hon har viss förståelse för att det kan verka märkligt med 40 på E16 och 60 på Storgatan men att besluten att ändra hastighetsbegränsningarna togs på rekommendation från Trafikverket.

– Det är få utfarter från folk som bor på Storgatan och vägen är också väldigt bred. Det gjorde att man såg färre risker. Men man får köra långsammare än 60, säger hon.

Mer läsning

Annons