Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framgångsrika utgrävningar i Torsåker

/

Sex ugnar för järnframställning, två kolningsgropar och två rostningsplatser har hittats vid de arkeologiska utgrävningarna söder om Torsåker. I dag fylls hålen i marken igen.

– Det har gått över förväntan, säger Eva Hjärthner-Holdar på Riksantikvarieämbetet.

Annons

När det så kallade Kråknäsjärnet sensationellt hittades 1993 stod det klart att det redan vid tiden för Kristi födelse framställdes järn av hög kvalitet i Gästrikland – mycket järn dessutom. Bara vid de åtta framställningsplatser som hittats runt Torsåker tros runt tio ton järn per år ha tillverkats.

Men frågorna är alltjämt fler än svaren. Vilka var järnet ämnat för – den lokala efterfrågan bedöms ha varit mycket liten – och exakt hur gick framställningen till? Svaret på den senare frågan rymmer också svaret på den kanske allra viktigaste frågan, den om vilken kunskapsnivå människorna som bodde i området för 2 000 år sedan hade.

Nu hoppas forskarna att utgrävningarna vid Dansarberget söder om Torsåker kan bli ett genombrott. En av de ugnar som grävts fram är sällsynt välbevarad.

– För oss innebär det här ett unikt tillfälle, säger Eva Hjärthner-Holdar, arkeometallurg på Riksantikvarieämbetet.

Nästa steg blir att analysera detaljer från det utgrävda materialet.

– Sedan vill vi rekonstruera en ugn för att därefter kunna rekonstruera processerna.

Lyckas men är det definitivt ett genombrott.

– Ingen har tidigare fått fram järn av samma kvalitet som Kråknäsjärnet med blästbruk. Men nu har vi ett betydligt bättre utgångsläge, säger Eva Hjärthner-Holdar.

Nyckeln skulle kunna vara hur syret kommit in i ugnen, för där har nya rön gjorts under utgrävningarna. Det har också fastställts vilken typ trä som kolet, det vill säga bränslet, tillverkats av.

Lars Holmgren, ordförande i Föreningen Kråknäsjärnet, är nöjd.

– Det här är förmodligen den äldsta anläggning gjord av människan som hittats i Gästrikland, och kanske över ett större område, säger han.

Det är Föreningen Kråknäsjärnet som tillsammans med Länsmuseet och Riksantikvarieämbetet stått bakom utgrävningarna.

Fotnot: I en blästerugn sker järnframställning genom reduktion av sjö- eller myrmalm. Malmen upphettas under blästring, det vill säga inblåsning av luft med hjälp av en bälg.

Nu avslutas utgrävningarna utanför Torsåker.

Mer läsning

Annons