Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gamla hjältar hedras i Hofors

/
  • Hofors KK:s ”Snickar-Lasse” Andersson, världsmästare i kanot och deltagare i tre olympiska spel.
  • Ove Berg tog bland annat nio SM-medaljer på medeldistans, varav två guld på 800 meter. Han deltog också i OS.
  • Andreas Johansson utanför Corel Center i Ottawa 1998. Ottawa Senators är en av flera NHL-klubbar som Hoforssonen representerat. Foto: Allan Bender
  • Ove Berg i samband med pension 2009. Foto: Nick Blackmon
  • Speedwaylegenden Göte Nordin när han gästade Motorcykelhistoriska klubbens Gävleborgsavdelning i Gävle 2005. Foto: Caj Abrahamsson

Snart kan Hofors centrum komma att prydas med stora bilder på kommunens idrottshjältar. Idén kommer från Per-Olof Wiberg i Torsåker och i går antog kommunfullmäktige hans medborgarförslag.

Annons

Politikerna i kommunfullmäktige var eniga om att bifalla förslaget och nästa steg blir nu att ta upp frågan i gruppen av handlare i centrum.

– Jag tycker att Hofors på alla sätt och vis ska visa för ungdomen att här kan man nå framgång inom idrotten. Mycket bra! sa Folkpartiets Hans Backman från fullmäktiges talarstol.

Enligt Per-Olof Wibergs förslag är det förstorade foton av nya och gamla idrottsprofiler från Hofors som ska hängas upp där de kan synas och beundras, till exempel på butiksväggar och i gallerior.

”Mitt förslag skulle lyfta fram och synliggöra Hofors unika idrottshistoria för besökare och turister samt stärka självbilden hos Hoforsborna. Mottot skulle vara ’tradition, stolthet, närvaro och framtid’. Hofors har haft världsmästare, olympier, svenska mästare och landslagsmän. Det är värt att belysa och lyfta fram”, skrev han i medborgarförslaget.

Bland idrottshjältar från Hofors märks medeldistanslöparen Ove Berg, som bland annat har ett flertal SM-guld och en OS-start på meritlistan, Per-Olof Östrand, simmaren som deltog i tre OS och tog ett brons på 400 meter frisim i Helsingfors-OS 1952, ”Snickar-Lasse” Andersson, världsmästare i kanot, speedwayföraren Göte Nordin som deltog i fyra VM-finaler och som blev känd som en stilåkare och en gentleman, Andreas Johansson, ishockeyspelare med fyra VM-medaljer och 377 NHL-matcher, och många fler.

Mer läsning

Annons