Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gode män skulle kunna riskera jäv

Chefer inom socialtjänsten i Hofors är gode män till personer som bor på boenden inom den egna organisationen.

– Jag förutsätter att de sköter det här professionellt, säger överförmyndaren i kommunen, Ingrid Pettersson, som också har godkänt upplägget.

Annons

Det är två chefer inom en del av socialtjänstens verksamhet som är gode män åt två respektive tre personer som bor på boenden inom samma verksamhet.

Enligt överförmyndaren och en av cheferna, som GD varit i kontakt med, finns dock ingen direkt länk mellan respektive god man och de så kallade huvudmännen, det vill säga de personer som cheferna är gode män åt.

Däremot kan en chef vara ansvarig för en verksamhet där en annan chefs huvudman har sitt boende.

– Det är inte jag som är chef över den personal som har hand om de här personerna, säger en av cheferna.

Men om du skulle ha något klagomål på boendet så får du framföra det till din chefskollega, då i egenskap av god man – kan inte det bli ett problem?

– Nej, jag tycker inte det. Jag skulle inte ha några problem med det. Och om man har ett bra samarbete så kan det göra det enklare att se till att det blir så bra som möjligt för huvudmannen.

Överförmyndaren Ingrid Pettersson har godkänt de båda chefernas godmanskap.

– Vi har pratat igenom de här sakerna och min bedömning är att det inte kan bli någon jävssituation eller intressekonflikt. Jag förutsätter att de sköter det här professionellt. Och det har inte kommit in några klagomål, säger hon.

Vore det inte bättre att utse mer utomstående personer?

– Ja, det kan man ju kanske tycka och jag är öppen för de här frågeställningarna. Men vi går noga igenom vilken roll man har och vi kom fram till att det här skulle fungera.

Till gode män utgår ett arvode om 8 560 kronor per år och uppdrag och det innebär att de båda cheferna inom socialtjänsten i Hofors får ut 17 120 kronor respektive 25 680 kronor för sina uppdrag.

Det är tingsrätten som på förslag från överförmyndaren utser gode män. Sedan är det länsstyrelserna som har ansvar för tillsynen av överförmyndarna.

Rättschefen på Länsstyrelsen Gävleborg, Daniel Ström, vill/kan inte uttala sig om det enskilda fallet men säger:

– Generellt så ligger det i sakens natur att om det finns motstående intressen så kan det bli svårt att hantera.

Godmanskap regleras i föräldrabalken men i lagtexten berörs inte jävsrisken.

I stället står det: ”Till god man eller förvaltare skall utses en rättrådig, erfaren och i övrigt lämplig man eller kvinna.”

Mer läsning

Annons