Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gräsklippning ut på entreprenad?

Den ekonomiska krisen tvingar Hofors kommun att vända på alla stenar. Nu ska det utredas om hela den tekniska försörjningen kan läggas ut på privata entreprenörer.

Annons

Som GD tidigare berättat är Hofors kommun på väg mot stora underskott. Den senaste prognosen säger minus 20,5 miljoner kronor för driften och 16,3 miljoner totalt.

För att vända skutan på rätt köl igen har kommunstyrelsen uppmanat nämnderna att komma med sparförslag, och en ny sådan uppmaning kom i går.

Socialnämnden – där huvuddelen av det underskottet finns – har hävdat att stora delar av verksamheten är lagstyrd och att budgetramen därför måste utökas, i stället för motsatsen.

Men kommunalrådet Marie-Louise Dangardt, S, menar att ”alla kan göra något”, även socialnämnden. Samtidigt är hon inne på att nämndens ram kan vara för snålt tilltagen.

Om så är fallet måste pengar hittas på andra håll. En åtgärd kan då bli att lägga ut hela den tekniska försörjningen på entreprenad, en verksamhet som nu ligger hos Hoforshus.

Snöskottning utförs redan till stor del av privata entreprenörer men när det gäller övriga verksamheter, som park-, fastighets och gatuskötsel, ska ett underlag för en eventuell upphandling tas fram.

– Men än så länge har vi inte beslutat annat än att förutsättningarna ska utredas. Vi måste titta på allt, säger Marie-Louise Dangardt.

I förra veckan berättade GD att även hemtjänst och LSS-verksamheten skulle ses över på samma sätt och av samma syfte. En skillnad är dock att ett underlag för en upphandling av den tekniska verksamheten beräknas kosta kommunen runt en halv miljon kronor medan utredningen av LOV – Lagen om valfrihetssystem – betalas med bidrag från staten.

Mer läsning

Annons