Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gymnasieprogram läggs ner

De teoretiska gymnasieprogrammen på Björkhagsskolan i Hofors läggs ner permanent, enligt ett förslag till barn- och utbildningsnämnden.
– Ett tragiskt beslut, säger Jörgen Lindgren, lärare och representant för Lärarnas Riksförbund.

Annons

Inför pågående läsår togs beslut om att stoppa intagningen till natur- och samhällsprogrammen på Björkhagsskolan. För få antal sökande och tuffa besparingskrav på skolan angavs som skäl.

Därefter har en utredning om gymnasiet genomförts och den mynnade ut i ett förslag om att det naturvetenskapliga programmet skulle återstartas 2013 och att ett nytt studieförberedande teknikprogram skulle startas samtidigt.

Men när skolchefen Agneta Dahlqvist nu lägger fram ärendet till barn- och utbildningsnämnden så är förslaget ändå att inga teoretiska program ska erbjudas från och med nästa läsår.

Skolchefen föreslår också att beslut om hur utbildningen för nuvarande årskurs två-elever ska organiseras i årskurs tre "kan ske i samverkan med andra kommuner."

Precis som när intagningen stoppades förra året är det återigen för få antal sökande som anges som skäl. Skillnaden är dock att det den här gången är ett provval som ligger bakom.

När de cirka 50 niorna i kommunen nyligen tillfrågades om vilket gymnasieprogram de vill gå så valde 10 elever något av de två teoretiska. Enligt gymnasieutredningen hade det krävts 22 elever för att personalkostnaderna skulle täckas.

Läraren och fackrepresentanten Jörgen Lindgren är kritisk till att ett provval får sådana konsekvenser.

– Det har gjorts provval tidigare och då har resultatet inte överensstämt med de verkliga valen, säger han.

Förslaget till beslut beskriver han som tragiskt och olyckligt för Hofors.

– Jag hoppas att politikerna tänker till, säger han.

Läggs programmen ner kan sju, åtta lärartjänster beröras, enligt tidigare bedömningar.

GD har förgäves sökt skolchefen Agneta Dahlqvist.

Mer läsning

Annons