Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handlarna överklagar beslutet om nya Centrum

/
  • Arne Evertsson, mest känd som ”Spar-Arne”, har överklagat beslutet om nya Centrum.

Kommunstyrelsens beslut om tredje etappen av centrumförnyelsen överklagas av elva handlare.

– Varför hålls det dialogmöten när ingen lyssnar på oss? undrar Maria Eriksson på Naturboden.

Annons

På kommunstyrelsens sista sammanträde 2011 antogs ett förslag om nästa del i centrumförnyelsen – en uppfräschning av Bergsprängartorget, Skänktorget och den norra delen av Centralgatan till en kostnad av totalt 1,9 miljoner kronor.

Beslutet föregicks av en rad dialogmöten där berörda gavs möjlighet att komma med synpunkter.

Trots det är besvikelsen bland handlarna stor. Elva av dem har överklagat kommunstyrelsens beslut till förvaltningsrätten.

– Det här är ett försök av oss att agera för vi är otroligt förundrade över att man kan lägga så mycket pengar på något som försämrar villkoren för handlarna, säger Arne Evertsson, Sparköp, som är så upprörd att han nu lovar att göra allvar av sitt ”hot” att ge sig in i politiken.

– Ja, när jag ser att det går så här amatörmässigt till så vill jag engagera mig, säger han.

Handlarna bjöds in till ett möte på Entré Hofors den 9 december, tre dagar innan beslutet togs i kommunstyrelsen, och ombads där lämna sina synpunkter på förslaget. Men enligt handlarna var tiden mellan information och beslut alldeles för kort.

– På fem minuter skulle vi bestämma oss för vad vi tyckte och sätta betyg på en skala från ett till fem. Dessutom kom det här mitt i allt julstök då vi har att göra så det räcker ändå, säger Maria Eriksson, som driver Naturboden på Centralgatan.

Det hon och de andra handlarna hänger upp sig på är att flera av de förändringar som gjorts och ska göras, som fasta utsmyckningar på Centralgatan och flytten av Skänken till Bergsprängartorget, riskerar att försvåra för handel i stället för att underlätta för den. De har också efterlyst korttidsparkering vid Bergsprängartorget.

Torbjörn Johansson på Sportringen säger att han har full förståelse för att handlarna inte kan få igenom alla sina förslag men han beklagar att dialogen med kommunen bröts när den behövdes som mest.

– När det började växa fram vad det var man ville göra så skulle man ha fortsatt med dialogmötena, säger han.

Handlarna på Centralgatan känner sig särskilt drabbade eftersom flytten av Systembolaget och postlådan gjort att mycket av gångtrafiken styrts över till Skolgatan.

– Vi har ju öppnat entrén till butiken för att synliggöra oss själva men för folk som kommer till Hofors första gången blir det svårt att hitta hit om man genomför det här, säger Torbjörn Johansson.

Handlarna vänder sig också mot att en skatepark ska byggas på det som nu är Skänktorget. Avgaser från parkeringen kan orsaka skada för barn och ungdomar och grannar riskerar att störas under kvällar och nätter, står det i överklagandet.

Mer läsning

Annons