Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hantverkarn kan läggas ner

/

Äldreboendet Hantverkarn med 28 platser och 18 anställda kan komma att läggas ner. Det vore det enda sättet att klara besparingskraven, menar socialchefen Jan Bornestig, som beskriver situationen som ”näst intill hopplös”.

Annons

Att socialnämnden i Hofors brottats med underskott är ingen nyhet. Men nu låter avgående socialchefen Jan Bornestig uppgiven i det budgetförslag han lägger till nämnden.

De ekonomiska ramar som tilldelats verksamheterna är helt omöjliga att hålla sig inom, skriver han: Att lägga ner Hantverkarn, vilket skulle ge en besparing på 8,4 miljoner kronor när den slår igenom fullt ut, vore att ”binda ris åt egen rygg”, enligt Bornestig. Han syftar då bland annat på det faktum att antalet äldre ökar samtidigt som skatteunderlaget minskar.

Därför säger Jan Bornestig nej till sina egna besparingsförslag för att i stället lägga fram en budget för 2013 med ett underskott på tolv miljoner kronor. Att spara på försörjningsstödet, som hittills i år gått 3,5 miljoner kronor sämre än budget, är omöjligt, enligt Bornestig, eftersom det är en rättighetslagstiftning som styr, och detsamma gäller LSS.

På torsdag nästa vecka ska socialnämnden ta ställning till budgetförslaget med mångmiljonunderskott och ordföranden Kenneth Axling, S, är inte helt säker på hur situationen ska hanteras.

– Han (Jan Bornestig) vill lägga en realistisk budget och sedan får vi politiker ta ställning till vad vi ska göra, säger han.

Inte heller Kenneth Axling utesluter en nedläggning av Hantverkarn men anser i likhet med socialchefen att en sådan åtgärd vore kortsiktig.

– Det blir dominoeffekter. Lägger man ner Hantverkarn så står vi med tomma lokaler där, och så vidare. Parboendegarantin kommer vi inte att kunna leva upp till.

GD har sökt Jan Bornestig för en kommentar.

Mer läsning

Annons