Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är Hofors framtid

/

Stålet biter fortfarande bra i Hofors. Men det är de unika kunskaperna i de små och medelstora företagen som ska lyfta kommunen mot nya höjder.
– Vi ser jätteljust på framtiden, säger Lena Birgersson, platschef på ScanArc Plasma Technologies.

Annons

Ovakos roll som motor i det lokala näringslivet är fortfarande både ohotad och uppskattad. Men de flesta är överens om att Hofors behöver fler ben att stå på.

– Det handlar om att få hit arbetstillfällen och då är en mångfald av företag ett framgångsrecept, sa kommunchefen Ulf Strömstedt under den framtidsdiskussion som hölls i Folkets Hus i veckan.

Ett av de företag som uppfyller kravprofilen är ScanArc Plasma Technologies – ett högteknologiskt företag som i snart tre decennier utvecklat en metod för återvinning av slaggprodukter och avfall från industrin.

Med hjälp av en så kallad plasmagenerator kan extremt höga temperaturer uppnås och därigenom går det att utvinna metaller som guld, silver, germanium och zink ur i övrigt värdelösa material.

De gaser som används i processen kan till och med återanvändas som bränsle.

Företaget kom till som en avknoppning av SKF Steel Engineering i början av 1980-talet och har sedan dess enträget byggt på och utvecklat sina kunskaper.

Men visst har det varit tufft, menar Lena Birgersson.

– Att övertyga kunderna har inte varit lätt och i många fall har vi inte kommit någonstans, eftersom vi inte haft lagen på vår sida, säger hon.

Lena Birgersson syftar på det faktum att lagstiftningen än så länge inte varit speciellt tuff mot de aktörer som inte tar hand om sitt avfall. Men det sker en successiv förändring mot hårdare miljölagstiftning och det är något som ScanArc hoppas kunna dra nytta av.

– Tidigare har man kunnat lägga alla slagg på hög men om man inte får det längre så är det till sådana som oss företagen kan vända sig, säger Maria Swartling, metallurg på ScanArc.

Företaget har 18 anställda i Hofors, varav 12 arbetar i pilotanläggningen på Ovakos industriområde. Övriga finns på kontoret i den gamla brukspatronsvillan på Värnavägen. Ett flertal har rekryterats till Hofors utifrån.

Även nu finns ett behov av att rekrytera personal men att få tag på personer med metallurgiska ingenjörskunskaper är svårt.

– Det är inte så väldigt många som söker den här metallurgiska inriktningen och kanske är det inte heller så många som är inställda på att flytta till Hofors, säger Lena Birgersson, som trots det ser ljust på framtiden.

– Vi ser att kunderna efterfrågar oss i allt större utsträckning.

Tidigare har man kunnat lägga alla slagg på hög men om man inte får det längre så är det till sådana som oss företagen kan vända sig

Mer läsning

Annons