Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemlig plan om rivning

Hos Hoforshus finns en plan för vilka lägenheter som ska rivas i år och nästa år. Men hyresgästerna får inget veta.

– De borde vara öppnare med det här, säger Reima Wårvik på Hyresgästföreningen.

Annons

I lördags berättade GD att politikerna i kommunens personal- och ekonomiutskott beslutat att ge Hoforshus i uppdrag att riva 40–50 lägenheter under året och lika många nästa år.

Ärendet ska klubbas definitivt i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige på måndag.

Hoforshus har ett underlag för rivningarna där det framgår vilka hus det rör sig om, men det är något som vd:n Christian Rickardsson än så länge inte vill berätta mer om.

Han hänvisar till att den demokratiska processen måste få ha sin gång.

– Först ska kommunstyrelsen och kommunfullmäktige fatta beslut och sedan ska det här upp i Hoforshus styrelse. Därefter kommer vi att kalla till en informationsträff, säger han.

Det gör att berörda hyresgäster kan få besked tidigast någon gång efter den 17 juni, då Hoforshus har ett extrainsatt styrelsemöte.

För sent, tycker Reima Wårvik på Hyresgästföreningen. Tvärtemot sitt syfte skapar hemlighetsmakeriet mer oro, menar han.

– Klart folk är oroliga när de inte vet om de kommer att få bo kvar. Jag träffar folk dagligen som frågar var de ska riva, säger han.

När frågan om rivningar var uppe för diskussion under förra året var husen på Ställargatan 2, 4, 6 och 8 aktuella, liksom Hantverkargatan 8 eller 11. Hus med lågt bokfört värde i dåligt skick.

– Hur känner de som bor på Ställargatan nu? undrar Reima Wårvik, som dock inte har några synpunkter på att antalet lägenheter ska minskas.

De hyresgäster som drabbas ska erbjudas lägenheter i andra hus och enligt Christian Rickardsson kommer Hoforshus att hjälpa till ”på alla möjliga sätt”, bland annat med flyttbidrag. Det ska inte heller bli fråga om några orimliga hyreshöjningar.

– Det här ska inte drabba hyresgästerna, det är vårt mål, säger han.

För Hoforshus innebär rivningarna en direkt kostnad på runt sex miljoner kronor enligt en schablon och det är pengar som ska tas från det egna kapitalet. Sedan tillkommer minskningen av de bokförda värdena.

Men det viktiga är att bolaget kan slippa den kostnad som alla tomma lägenheter innebär.

Vid årsskiftet stod 133 lägenheter tomma, en ökning på 26 lägenheter jämfört med året innan, och prognosen säger att det den 1 juli kommer det att finns 163 tomma lägenheter.

Hyresbortfallet för bostäder blev åtta miljoner kronor 2010.

– Vi har helt enkelt ett bostadsöverskott och med den befolkningsutveckling vi har så ser vi inte att vi kommer att kunna fylla de här lägenheterna med hyresgäster, säger Christian Rickardsson, som inte utesluter att fler hus kommer att behöva rivas i framtiden.

– Befolkningsutvecklingen är helt avgörande, säger han.

Mer läsning

Annons