Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Het debatt om skattehöjning i Hofors

Kommunfullmäktige klubbade som väntat igenom en skattehöjning på 50 öre för 2012. Men beslutet föregicks av en het debatt som blottade sprickor inom oppositionen.

Annons

De rödgröna majoritetspartierna liksom Moderaterna och Centerpartiet var överens om att skattehöjningen är olycklig men helt nödvändig i det krisläge som kommunen befinner sig i. Med betryggande majoritet fastställdes därmed nästa års kommunalskatt i Hofors till 34,32 öre, vilket ser ut att bli högst i Sverige.

Men inom oppositionen går åsikterna isär. Folkpartiet vill se en oförändrad skatt och i Folkhemmet i Hofors-Torsåker gick Pär Åslund emot sina partikamrater när han yrkade på att Hofors skulle ställas under statlig förvaltning.

– Socialdemokraterna har inte kunnat sköta det här förut och det är samma socialdemokrater nu som då. Pengarna försvinner i ett svart hål, sa Åslund och fick applåder av Bojan Petrovic, FP, som menade att en skattehöjning riskerade att minska inflyttningen och öka utflyttningen, vilket i sin tur skulle äta upp skattehöjningen i form av minskat skatteunderlag.

– Risken är också att vi höjer skatten utan att vidta de åtgärder som krävs för att lösa problemet på sikt, sa Petrovic.

De båda opponenterna fick kraftiga mothugg.

– Att komma med det här (förslaget om statlig förvaltning) när kommunen är i svårigheter är inte seröst. Och att Folkpartiet sitter och applåderar Pär Åslund utan att ha ett enda eget förslag är inte heller seriöst, sa Hans Forsberg, S.

Kommunalrådet Marie-Louise Dangardt, S, tror inte att höjningen – som enligt planen ska bli tillfällig under 2012 – kommer att påverka invånarantalet negativt.

– Ockelbo har 15 öre högre skatt än Hofors, och har haft i flera år, och dit flyttar det både folk och företag, sa hon.

Efter ett tilläggsyrkande från Moderaternas Alf Persson enades fullmäktige om att arbetet med att följa upp att nödvändiga besparingar görs ska starta tidigt nästa år.

Mer läsning

Annons