Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hofors Energi AB investerar 18 miljoner

HOFORS
Hofors Energi AB, HEAB, investerar 18 miljoner i en stor ackumulatortank. Det ger möjlighet att ta tillvara mer spillvärme från Ovako. Redan till våren ska bygget stå klart, en tank som blir 48 meter hög och 15 meter i diameter.

Annons
Förra året gick Fortum in som delägare i HEAB. I dag ägs energibolaget till 51 procent av Hofors kommun och 49 procent ägs av Fortum. Förändringen innebar att personalen anställts av Fortum och kärnverksamheten, att leverera fjärrvärme hamnat mer i fokus.
Den senaste utbyggnaden berörde villaområdet intill Västerhöjden, men även Silverdalen kan bli intressant. En fortsatt utbyggnad pågår inom Böle industriområde och intresse finns från Ovako att ansluta de fastigheter som ligger utanför industriområdet.
En fjärrvärmeledning till Falun har diskuterats i flera år och frågan är fortsatt aktuell, menar vd Ingvar Lind.
- Det finns en kapacitet för leverans till Falun då vi börjar ta tillvara med spillvärme, säger han.
Hofors är helt enkelt för litet för att kunna ta emot all den värme som är möjlig att ta tillvara från Ovako i takt med att tekniken utvecklas.
Investeringen för en ledning till Falun skulle kosta uppemot 90 miljoner kronor.
I sommar har företaget utökat solfångarna i Torsåker vilket innebär att energin från solen sommartid räcker till varmvatten och uppvärmning till de anslutna fastigheterna.
ULF GRANSTRÖM
026 - 27 75 93
ulf.granstrom@gd.se

Mer läsning

Annons