Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hofors följde inte reglerna – får betala 1,1 miljoner

Hofors kommun följde inte reglerna under genomförandet av "Lärarlyftet" och nu vill Skolverket ha tillbaka 1,1 miljoner kronor från den redan kristyngda kommunen.

– Det här är ett enormt bakslag för oss, säger skolchefen Agneta Dahlqvist.

Annons

Sedan hösten 2008 har lärarna på Haga- och Petreskolan i Hofors deltagit i lärarfortbildningen Lärarlyftet, och därmed kombinerat arbete med kompetensutveckling och studier. För att kunna genomföra satsningen har Hofors kommun fått bidrag från Skolverket.

Enligt Skolverkets förordning om statsbidrag för fortbildning av lärare ska deltagandet läggas upp och organiseras så att tiden för studier och arbete tillsammans inte överstiger heltid. Men i Skolverkets genomförda stickprovskontroll visade det sig att lärarna i Hofors kommun arbetat mer än heltid – 116 procent – då studier och arbete lags samman. Därför kräver nu Skolverket att Hofors kommun betalar tillbaka de 1,1 miljoner kronor som de tilldelades för hösten 2010.

– Vi har inte varit tillräckligt noggranna när vi organiserat lärarnas tider och det får vi betala dyrt för nu, säger skolchefen Agneta Dahlqvist.

Var pengarna ska tas är inte klart men redan tidigare var barn- och utbildningsnämnden på väg mot ett underskott på 1,5 miljoner kronor.

Mer läsning

Annons