Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Hofors har missförstått”

Migrationsminister Tobias Billström, M, tycker att Hofors kommun missförstått hur ersättningen för flyktingungdomarna ska användas.
– Att bygga upp överskott har aldrig varit avsikten med ersättningssystemet, säger han.

Annons

I går berättade GD om brevet som socialchefen i Hofors kommun, Jan Bornestig, skickat till Tobias Billström. Jan Bornestig är kritisk på en rad punkter och hävdar bland annat att ministern vid sitt besök på flyktingboendet i Torsåker i somras sagt att sänkningen av den statliga ersättningen till kommunerna inte skulle beröra ensamkommande barn och ungdomar.

Det vill inte Tobias Billström kännas vid.

– Jag har inte gett uttryck för en sådan åsikt. Vid det tillfället hade inte beredningen av ersättningsförordningen avslutats och Lars Bäckström hade inte påbörjat sin utredning, säger han.

Lars Bäckström är landshövding i Västra Götaland och genomför nu en översyn av hela ersättningssystemet för flyktingmottagningen. Där ingår enligt Tobias Billström flera av de frågeställningar som Jan Bornestig tar upp.

– Syftet är att få till ett mer rationellt och förutsägbart system med en högre grad av legitimitet och hållbarhet över tid, säger han.

Enligt Jan Bornestig innebär den senaste sänkningen av den så kallade PUT-ersättningen att Hofors kommun förlorar flera miljoner kronor per år de kommande åren.

Det innebär i sin tur att det inte kommer att vara möjligt att bygga upp några överskott, pengar som hade kunnat användas till uppföljande åtgärder på längre sikt.

– Där måste jag klargöra att ersättningen ska täcka kostnaderna för kommunernas verksamhet. Att bygga upp överskott har aldrig varit avsikten med ersättningssystemet, säger Tobias Billström.

Däremot har han full förståelse för Jan Bornestigs kritik mot att kommunerna måste ligga ute med pengar innan ersättningen från Migrationsverket betalas ut.

– Sedan vill jag säga att jag tycker att det är väldigt bra att Hofors har tagit emot de här 30 ungdomarna. Uppenbarligen har man en verksamhet med kvalitativa inslag, vilket är bra för det här behövs verkligen, säger Tobias Billström.

Mer läsning

Annons