Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hofors inrättar 15–20 nya tjänster

Hofors kommun kommer att heltidsanställa 15–20 personer. Syftet är att öka kvaliteten i verksamheterna och minska behovet av timvikarier.

Annons

– Som det ser ut nu så har vi runt 300 vikarier som jobbar varje månad, säger personalchefen Ulf Back.

Det är framför allt inom äldre- och handikappomsorgen som vikariebehovet är stort och för att minska personalgenomströmningen och lätta på den administrativa arbetsbördan inom respektive enhet ska en central bemanningsenhet inrättas nästa år.

Det blir ett slags personalpool med preliminärt 15–20 tillsvidareanställda. Därutöver ska vikarietillsättningarna samordnas och totalt väntas detta minska antalet vikarier från runt 300 i månaden till 150.

– Många av vikarierna har bara haft enstaka timmar, säger Ulf Back.

Hofors kommun har haft Ånge kommun som förebild när man planerat för bemanningsenheten. Under hösten sätter rekryteringsarbetet i gång och en administratör har redan anställts.

– Vi kommer att rekrytera både internt och externt och vi kommer att ställa speciella krav. Man måste vara flexibel och beredd på att flytta mellan enheter. Det här blir rekryteringsvägen in i kommunen, så det kommer att bli ett flöde, säger Ulf Back.

Någon större besparing ser det däremot inte ut att bli.

– Vi kommer att spara motsvarande ett personår. Men det viktiga är att vi får en helhetssyn och att vi kan höja kvaliteten, säger Ulf Back.

Fungerar det som det är tänkt inom handikapp- och äldreomsorg ska barnomsorgen bli nästa verksamhet som kopplas till den nya enheten.

Mer läsning

Annons