Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hofors kan förlora åtta miljoner på bowlingen

Hofors kommun har bokfört hela lånet till bowlingklubben BK66 på åtta miljoner kronor som en förlust. Fordran anses vara för osäker.

Klubben är dock fortfarande betalningsskyldig.

Annons

GD har tidigare rapporterat om att Hofors kommun tvingats efterskänka 839 000 kronor till BK66. Pengarna utgjorde ränta och amortering för 2012 på det lån på åtta miljoner kronor som kommunen gav BK66 inför öppnandet av den nya bowlinghallen på Centralgatan.

Utan kommunens bidrag hade det av BK66 ägda Bowlingbolaget gått i konkurs och bowlinghallen tvingats stänga.

Som en följd av detta anses kommunens fordran nu vara så osäker att den inte går att räkna med längre. Därför har en ”bokföringsmässig nedskrivning” gjorts på 7,7 miljoner kronor, det vill säga resterande del av lånet.

– Jag har gjort bedömningen att det inte finns underlag för dem att betala och då var det bäst att göra så här, säger Christer Ekendahl, ekonomichef i Hofors kommun.

Ekendahl rekommenderade kommunstyrelsen att säga nej till lånet till BK66 men kördes över av resten av kommunledningen.

– Nu är det ett nytt läge och det enda det handlar om är att förvalta kommunens intressen på bästa sätt.

Han poängterar också att BK66 fortfarande är betalningsskyldigt.

– Betalar de så kommer det att bokföras som en intäkt det året, säger han.

2012 var ett lägligt år att skriva ned skulden eftersom kommunen gjorde ett överskott. Nedskrivningen kommer därmed inte att påverka kommande års budgetar.

Trots att ekonomichefen anser att fordran på BK66 är så osäker att den skrivits ner helt och trots att 839 000 kronor redan efterskänkts hyser kommunalrådet Marie-Louise Dangardt, S, ingen oro för att kommunen inte ska få tillbaka sina pengar.

– Nej, det gör jag inte. De fick en taskig start men nu går det som det ska. Och det här är ju en bokföringsteknisk åtgärd som inte har någon betydelse på något annat sätt, säger hon.

Kommunstyrelse- och fullmäktigeledamoten Kent Olsson, FHT, har hela tiden varit emot lånet till BK66 och hans oro har inte stillats, tvärtom.

– Jag har svårt att tro att de ska klara det här. Men vad kan jag göra?

Annons