Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hofors kommun blåst på åtta miljoner

/

Hofors går miste om åtta miljoner kronor när förändringen av det kommunala skatteutjämningssystemet försenas.

– Hade jag de där nollåttorna här skulle jag ta in dem i ett mörkt rum och fråga vad fan de håller på med, säger Sören Bergkvist, V, vice ordförande i kommunstyrelsen.

Annons

Den föreslagna förändringen av skatteutjämningssystemet skulle förstärka Hofors kommuns budget 2013 med cirka åtta miljoner kronor. Men nu ser pengarna ut att frysa inne.

En bred parlamentarisk utredning hade entydigt slagit fast att systemet borde reformeras och därför väntades också statsrådet Peter Norman, M, lägga fram en proposition som tog fasta på utredningens slutsatser.

Det hade i alla fall Hofors kommun trott på och räknat in pengarna – åtta miljoner kronor per år – i budgetplanerna för 2013 och 2014.

Men i den propositionsförteckning som fastställdes i januari finns inte proposition med och det betyder att de föreslagna förändringarna inte hinner träda i kraft till 2013 – och det väcker också frågan om det blir någon reformering av systemet över huvud taget.

För redan hårt pressade Hofors kommun, med Sveriges högsta kommunalskatt, är beskedet en katastrof.

I semestrande kommunalrådet Marie-Louise Dangardts frånvaro är det kommunstyrelsens vice ordförande Sören Bergkvist som för majoritetens talan och han är inte nöjd, milt uttryckt, med regeringens och Peter Normans hantering av frågan.

– Det här kanske de inte förstår i Stockholm men det är vi i små kommuner på landsbygden som får slita ont. Det känns för jävligt!

Hofors kommun har en plan för att sänka skatten med 25 öre från och med 2013 men hur det blir med den saken tycks nu högst osäkert. Skattesänkningen är dock utlovad och Sören Bergkvist vill inte ”lura medborgarna”.

– Men ska vi sänka skatten med 25 öre så blir det uppsägningar, vilket också är katastrof, säger han.

Som en del av den majoritet som röstade igenom planen för 2013 är Bergkvist också självkritisk. Man borde aldrig ha räknat med pengar som inte med säkerhet kommer att finnas tillgängliga, menar han.

– Just precis, vi har lärt oss en läxa! Men vi får ta en diskussion om hur vi ska göra med det här när kommunalrådet kommer hem, säger han.

Peter Normans pressekreterare Victoria Ericsson säger till GD att förslagen till förändringar av skatteutjämningssystemet fortfarande är under beredning.

– Man hade inte kommit tillräckligt långt när propositionslistan fastställdes och det är därför den propositionen inte är med. Det är vad vi kan säga just nu.

Mer läsning

Annons