Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hofors kommun inför köpstopp

Hofors kommun drar i nödbromsen. Från den 1 september råder i princip anställnings- och köpstopp.
– Måste någon ersättas så ska beslutet fattas i personal- och ekonomiutskottet, säger Kent Olsson, FHT.

Annons

Det var Folkhemmet i Hofors-Torsåker, FHT, som genom Kent Olsson kom med förslaget om anställnings- och köpstopp. Vid ett möte i personal- och ekonomiutskottet, där Kent Olsson är ledamot, enades politikerna om att anta förslaget och sedan 1 september gäller det.

Det är inget absolut stopp men beslut om eventuella undantag måste tas centralt i kommunen, av politikerna.

– Krisen är så djup och då kan vi inte skyffla över ansvaret på tjänstemännen, säger Kent Olsson.

Men anställnings- och köpstoppet syftar bara till att bryta trenden med de galopperande underskotten. För att hitta en långsiktig lösning på problemen krävs andra lösningar, enligt Kent Olsson.

– Jag tror inte att vi kan spara oss ur den här krisen, vi måste göra något annat. Men vad det är vet vi inte, säger han.

Det är i socialnämnden underskotten är som störst och Kent Olsson nämner den stora spilltiden inom nämndens verksamhet som en av flera delar som måste ses över.

– Spilltiden är 51 procent och brukartiden 49 procent. Det kan vara så att vissa brukare bor långt ut och att det tar mycket tid men vi har inte fått någon riktig förklaring, säger han.

Enligt den senaste prognosen är kommunen på väg mot ett underskott på 20,5 miljoner kronor för verksamheten. Cirka 75 procent av underskottet ligger i socialnämnden.

Mer läsning

Annons