Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hofors kommun riskerar stort underskott

Preliminära beräkningar visar att Hofors kommun riskerar ett underskott för 2011 på mellan 12 och 15 miljoner kronor. Nu uppmanas nämnderna komma in med sparförslag på totalt 30 miljoner kronor.

Annons

Större delen av det förväntade underskottet ligger hos socialnämnden och då handlar det främst om kostnader för LSS och försörjningsstöd. Från kommunens sida hade man räknat med att den goda konjunkturen skulle få ett större genomslag men då trendbrottet uteblivit tvingas man nu förbereda för nedskärningar.

Kommunstyrelsen beslutade i går att nämnder och styrelser ska komma in med sparförslag på totalt 30 miljoner. Hela den summan kommer inte att behöva sparas in men enligt kommunalrådet Marie-Louise Dangardt, S, måste det finnas alternativ till åtgärder om underskottet består i höst.

– Sedan får vi se när vi sitter i budgetberedningen hur mycket pengar vi behöver, säger hon.

Kommunalrådet anger också Försäkringskassans nya bedömningar och arbetslöshetssystemet som skäl till den dystra prognosen.

– Det är vi som får ta hand om de som kommer därifrån, säger hon.

Samtidigt som varningen om underskott kommer visar årsredovisningen för 2010 att ett förväntat plusresultat vändes till ett minus på 900 000 kronor.

– Det hade gått bra om det inte kommit så mycket snö, säger Marie-Louise Dangardt.

Mer läsning

Annons