Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hofors på marsch för flyktingfamilj

/
  • Foto: LASSE HALVARSSON Fackeltåget tog aldrig slut. Hela Hofors mot utvisningen av familjen Muminovic.

HOFORSDet blev en mycket kraftfull manifestation för den utvisningshotade familjen Muminovic i går. En familj, som efter två och halvt år i Hofors, ska utvisas till Bosnien. Familjen har jobb och båda sönerna går i skolan. Det var också från Hagaskolan som protestaktionen mot den svenska flyktingpolitiken växt fram.

Annons
Flertalet elever från Hagaskolan och Petreskolan gick med i fackeltåget till Skänktorget där politiker från alla partier, företagare och allmänhet mötte upp. Flera hundra personer gick vidare till Hofors kyrka som fylldes till sista plats.

Namninsamling

Elever från Hagaskolan bar på plakat med krav på att deras båda skolkamrater, Jasmin och Alija Muminovic ska få stanna i Sverige. Eleverna har också haft en namninsamling och överlämnat namnlistor med över 400 namn till politikerna med krav på att familjen ska slippa utvisas till Bosnien.
Rektor Per Rostgaard Evald uttryckte i sitt tal hur inhuman den svenska flyktingpolitiken är när en familj som etablerat sig i Sverige ska kastas ut efter 2,5 år. Han framhöll även att den manifestation som genomfördes visade den vilja som finns för att visa familjen solidaritet och ge stöd för deras kamp.

Inkonsekvens
På torget pratade även en skolkamrat till Jasmin, Per Brandström, och för Hofors AIF Jack Jakobsson. Curt Österberg, v, som haft Jasmin i språk på Hagaskolan poängterade hur inkonsekvent och orättvis den svenska flyktingpolitiken är.
- Jasmin, Sverige behöver dig, stå på dig, betonade han innan avtåget till kyrkan.
Kyrkoherde Martti Halming talade om frihet som det finaste som finns och behovet av ett tryggt hem med positiva relationer.
- De som hittat ett hem bärs av en mening i livet, betonade han.
Föräldrarna, mamma Sabetja och pappa Mehmedalija, var djupt rörda under marschen och talen.
- Vi har svårt att tro att det finns folk med så gott hjärta och vi kommer nog aldrig att kunna tacka alla så mycket som de förtjänar, framhöll de.
- Mitt i denna sköna känsla är det så sorgligt att vi håller på att bryta ihop.

ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons