Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hofors tuffa utmaning – locka idrottsturister

/
  • Christina Andersson, ordförande för Hofors Kanotklubb, ser fram emot sommarens kanot-SM i Hofors.
  • Representanter för förenings- och näringsliv hade kommit till Folkets hus i går kväll för att prata sig samman kring projektet Idrottsturism.
  • Susanna Magnusson är eldsjälen från Hofors BMX- och Skateklubb som ska vara spindeln i nätet i det nya projektet.

Projektet Idrotts­turism ska hjälpa till att locka sportfolket till Hofors. I går hölls ett första möte med ortens idrottsföreningar.

– Får vi snurr på det här är det ett sätt att säkra den service som finns i kommunen, sa Susanna Magnusson, projektansvarig.

Annons

I det EU-finansierade projektet har Susanna Magnusson – känd som eldsjäl i BMX- och skateklubben och vandrarhemsentreprenör – anställts på halvtid som en slags spindel i nätet.

Hon ska se till att de resurser som finns ute i föreningarna utnyttjas så effektivt som möjligt och att den efterfrågan som finns från föreningar och idrottsutövare runt om i landet kan matchas mot ledig kapacitet i de sport- och fritidsanläggningar som finns i kommunen.

För kapacitet finns det, enligt Rolf Larsson, chef för de kommunala idrottsanläggningarna. Kostgräsplanen, ishallen, Hoforshallen, simhallen och alla skidspår är exempel på anläggningar som kan utnyttjas mer.

Sedan i september har Susanna Magnusson jobbat med Idrottsturism och i början har mycket handlat om att få en bild av vilka resurser och behov som finns i föreningarna och om att knyta kontakter. Det var också syftet med gårdagskvällens möte i Folkets hus.

– Jag vill upprätta en resursbank. Sedan ska man kunna ringa till mig om man till exempel behöver en grill eller ett tält, så kan jag förmedla det, berättade hon.

Tanken är att samarbetet mellan föreningarna ska regleras i avtal så att ingen känner sig missgynnad.

I sommar ska Hofors Kanotklubb arrangera SM med 800–900 deltagare och ordföranden Christina Andersson skulle gärna samarbeta med andra föreningar.

– Det kan vara för att hitta aktiviteter runtomkring och efter tävlingarna och för att få funktionärshjälp. Det är alltid svårt att få ihop folk, sa hon.

Att lyckas som idrottsturismkommun kan vara en överlevnadsfråga för Hofors, tror Susanna Magnusson, ett sätt att säkra samhällsservicen i kommunen.

– Men ska vi lyckas så krävs det i första hand att föreningarna är med.

Projektet löper på tre år och en av de största utmaningarna kommer att vara att hitta boende för de idrottsturister som vill komma till Hofors.

Men det handlar lika mycket om att hitta evenemang som är lagom i omfattning, tycker Tommy Nielsen, som arbetar med turism, information och marknadsföring på kommunen.

– Vi ska inte söka skid-VM utan vara realistiska. Styrkan är utbudet och de kunskaper som finns inom föreningarna, sa han.

Mer läsning

Annons