Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoforsbarn i Europaprojekt

HOFORSI samarbete med energikontoret, GDE-net, kommer sjätteklasserna på Värnaskolan och Petreskolan att påbörja ett samarbete med skolor i Porto de Lima i Portugal och Livorno i Italien. Ämnet blir energi och miljöfrågor där eleverna ska jobba med samma frågor i de olika skolorna. Sedan ska hela arbetet sammanställas till en utställning och presenteras nästa höst i Bryssel.

Annons
- Då kommer även arbeten från elever i andra länder att presenteras, säger Ulla-Karin Enbom, samordnare vid GDE-net.
Några av de frågor som eleverna kan tänkas jobba med är energiproduktion, användning och besparing uppger Eddy Deruwe, projektsamordnare i Bryssel.
Birgit Winges, lärare på Petreskolan, är entusiastisk inför projektet.
- Det kommer att ge eleverna nya möjligheter att använda datorn till kommunikation och samarbete över gränserna. Samtidigt får de bra språkträning eftersom all kommunikation sker på engelska, och det här spänner över många ämnen.
- Målet är att eleverna tar fram kunskap som de presenterar och diskuterar här också och under våren göra en utställning över sitt arbete, säger hon.
Intressant blir jämförelsen mellan länderna hur olika energislag används och hur man kan spara energi. Inte minst som användningen av alternativa energikällor varierar där solenergin utnyttjas lite i södra Europa liksom vindenergin, uppger Eddy Deruwe.

Pilotprojekt
Projektet som startar under hösten blir ett pilotprojekt där Hofors blir de första skolorna i Sverige. Parallellt pågår projekt i sex andra länder där totalt 4 500 elever jobbar med olika frågor.
För projektet har GDE-net utrustat varje klass med extra datorer för att eleverna lättare ska kunna kommunicera med sina kamrater.
ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons