Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoforsborna får ta risken

HOFORSHofors kommun köper en fastighet för att rädda 100 jobb.Bankerna vill inte ta risken.

Annons
Därför tvingas hoforsborna betala 8,6 miljoner.
Den 21 oktober ska kommunfullmäktige i Hofors ge klartecken för Hoforshus AB att förvärva fastigheten där Hofors Verkstäder är inrymt. En affär på 8,6 miljoner kronor där kommunen, med andra ord hoforsborna, går i borgen för affären.
Orsaken är det företagsköp som genomförts där Bäckströms Mekaniska förvärvar Hofors Verkstäder av Awetekgruppen. Däremot finns inte möjlighet för Bäckströms att få loss pengar för ett köp av fastigheten och kommunen går då in som köpare.
Problemet är att det inte finns någon bank som i dag är villig att riskera kapital och ställa upp med pengar i hela affären, menar Kjell Höglin, ordförande i den lokala bankstyrelsen.
- Bankerna är mer restriktiva i sina krav på säkerhet än vad vi är i kommunen, säger han.

Trepartsaffär
Genom att genomföra det som en trepartsaffär blir risken inte heller lika stor för någondera parten. Kjell Höglin anser också att köpet ligger till grund för att få behålla ett livskraftigt företag på orten och rädda runt 100 jobb. Affären innebär att Bäckströms med nya verksamheter blir mer kompletta och kan konkurrera bättre. Det blir därför en affär som utgör en del i kommunens näringslivssatsning, att ge företag möjligheter att finnas kvar och utvecklas.
Enligt Kjell Höglin är en del av bedömningen att det råder brist på lokaler för företag. Genom att Bäckströms flyttar över sin verksamhet där Hofors Verkstäder inryms frigörs nästan ett helt industrihus.
- Det här att ha en ledig lokal blir för oss ett viktigt säljargument, säger han.
Samtidigt tycker Kjell Höglin att det vore önskvärt med mer riskvilligt kapital eftersom kommunen då slapp gå in i företagsaffärer på det sätt som man nu tvingas till.
- Men jag ser inget prejudicerande i den här affären utan det här ska ses som ett led i vår näringslivssatsning, betonar han.

ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons