Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoforshus gillade inte att nyfödd skrek

Den nyfödda dottern skrek om nätterna. Då kontaktades familjen av Hoforshus som meddelade att det skulle vara tyst efter klockan 22 – med tillägget: ”Så är reglerna i Sverige.” Nu har familjen lämnat Hofors.

Annons

Det är fullmäktigeledamoten Xamuel Halfvars, V, som återger historien i en interpellation som han ställt till Hoforshus och dess ordförande Hans Forsberg, S.

När Hoforshus informerat den berörda familjen om när det ska vara tyst i svenska flerfamiljshus fick bostadsbolaget inte den önskade responsen. Klagomål fortsatte att komma in från grannarna. Då knackade representanter från Hoforshus på hemma hos familjen.

Väl inne i lägenheten började man föreslå alternativa möbleringar och hur barnkammaren skulle kunna flyttas i lägenheten, enligt Xamuel Halfvars.

Händelsen inträffade i vintras och familjen har sedan dess flyttat från lägenheten – och Hofors.

Nyligen inträffade en liknande händelse, då med ett ettårigt skrikande barn, och i det fallet har Hoforshus skickat varningsbrev och hotat familjen med att den kan bli skyldig att betala för ett vaktbolags utryckningar om barnet inte slutar skrika på nätterna.

Och det är dessa två händelser gemensamt som fått Xamuel Halfvars att reagera. Han anser att det handlar om trakasserier och undrar bland annat om det finns något samband mellan behandlingen familjerna fått utstå och det faktum att båda har utländskt ursprung.

– Jag undrar om det kan vara så. Jag säger inte att det är så. Men just att en familj först får höra av Hoforshus hur man beter sig i Sverige och att samma sak sedan händer en annan familj, det får mig att undra. Hade man gått in och föreslagit hur möbleringen skulle se ut även hos en svensk familj? Jag tycker att det är berättigade frågor som det inte går att gömma sig för, säger Xamuel Halfvars, som i interpellationen också undrar:

* Är det rimligt att kräva av en barnfamilj att de ska behöva oroa sig för att bli skadeståndsskyldiga på grund av att barnen beter sig som barn, även på natten?

* Ingår det i Hoforshus uppdrag att oönskat agera inredningsexpert åt sina hyresgäster?

Hoforshus ordförande Hans Forsberg:

– Jag ska titta på de här frågorna och komma med svar på fullmäktige i oktober. Men vi behandlar alla hyresgäster lika, det är det regelverk vi följer.

Mer läsning

Annons