Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoforsmammor röker mest

Hofors mammor röker mest och ammar minst, det visar statistik från Socialstyrelsen.

– Det är så sorgligt och ledsamt, säger Marie-Louise Dangardt, S, kommunalråd och ordförande i folkhälsorådet.

Annons

Statistiken gäller barn födda 2009 och socialstyrelsen har undersökt föräldrarnas rökvanor och mammornas amningsvanor under spädbarnstiden.

I Hofors rökte 16,7 procent av mammorna när barnet var 0–4 veckor gammalt och 17,8 procent när barnet var åtta månader. Det gör Hoforsmammorna till de mesta rökarna i länet och det ger även en "topplacering" i landet.

– Man kan bara spekulera i vad det beror på. Men vi har tydligen misslyckats i skolan med att få barnen och ungdomarna att förstå varför de inte ska börja röka. Jag blir beklämd. Men vi jobbar aktivt med det här på flera plan, folktandvården är väldigt aktiva vet jag, och mödravården, säger Marie-Louise Dangardt, som trots att det är Socialstyrelsen som ligger bakom undersökningen ställer sig något frågande till resultatet.

– Enligt de CAN-undersökningar som gjorts med elever i åttan, på gymnasiet och i samband med militärtjänstgöring, har vi haft rätt bra koll på det här. Vi har varit på väg åt rätt håll sedan 1990-talet. Så jag är lite frågande, men är det så här så måste vi ju jobba ännu hårdare!

Samtidigt som det röktes mest ammades det minst i Hofors under samma period, i alla fall när barnet var 2–4 månader. En intressant detalj är också att när barnet blivit ett år var amningen i Hofors plötsligt uppe i toppskiktet. Då var det bara i Sandviken det ammades mer.

Mer läsning

Annons