Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hovrätt och tingsrätt oense

/
  • Den före detta Solidosledaren, som fick två år och åtta månaders fängelse av tingsrätten, kan komma att frias för grovt narkotikabrott. Den medåtalade 25-åringen har släppts och är inte längre misstänkt för grovt narkotikabrott.

Det verkar som om den före detta Solidos­ledaren, 34, och hans 25-årige kompis frias för amfetaminhärvan som gav dem åratal i fängelse.

Nyckelvittnets berättelse verkar inte ha varit nog för hovrätten.

25-åringen har släppts och är inte längre misstänkt för grovt narkotikabrott.

Annons

På torsdag i nästa vecka meddelar hovrätten för nedre Norrland dom i amfetaminhärvan i Hofors.

Men redan för en dryg vecka sedan, under sista rättegångsdagen, gavs en tydlig fingervisning om varthän det barkar.

Hovrätten släppte 25-åringen fri i väntan på dom.

– Det är otroligt. Det fanns ett nyckelvittne, en kille som lägger alla korten på bordet och som man tror på till 100 procent. Omständigheterna runt omkring styrker hans uppgifter. Men hans berättelse räknas inte, säger en polis.

Tingsrätten slog fast att 25-åringen var den före detta Solidosledarens högra hand i knarkaffärerna.

Att han beordrat det 26-åriga nyckelvittnet att stycka upp och packa ett kilo metamfetamin i tio påsar.

25-åringen dömdes för grovt narkotikabrott, och för att ha misshandlat och hotat nyckelvittnet, till tre och ett halvt års fängelse.

Men det saknades teknisk bevisning som knöt 25-åringen och den före detta Solidosledaren till knarket.

I beslutet att släppa 25-åringen skriver hovrätten att han på sannolika skäl är misstänkt för misshandel och olaga hot, men de har strukit narkotikabrottet från misstankarna.

– En aning förvånad blev jag, säger kammaråklagare Christer Sammens om beslutet.

Den logiska slutsatsen är att även den före detta Solidosledaren, som fick två år och åtta månaders fängelse av tingsrätten, frias för grovt narkotikabrott.

– Bevisningen mot honom är likartad med den mot 25-åringen. Det är den slutsats som jag skulle dra, och vi är naturligtvis inte nöjda med en sådan utgång, säger Christer Sammens.

Det innebär en rejäl strafflindring för den före detta Solidosledaren om han enbart skulle fällas för misshandel och olaga hot.

Och domslutet skulle fullända det märkliga mönstret med att tingsrätt och hovrätt aldrig tycks vara överens om honom, se faktaruta.

Men han är dömd att avtjäna ett femårigt fängelsestraff för benskjutningen i Sandviken.

Det 26-åriga nyckelvittnet, som förvarade metamfetaminet i ett gammalt härbre på sin föräldragård, dömdes till fängelse i ett år och tio månader för grovt narkotikabrott och häleri av tingsrätten.

Han valde att inte överklaga. Och personer som GD talat med anser att oddsen är goda för att han ska kunna hamna på rätt köl och leva ett normalt liv när han släpps ut.

Mer läsning

Annons