Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget besked än till översvämningsdrabbade

HOFORSDet är ännu osäkert om de som drabbades av vattenskador vid översvämningen i somras får någon ersättning av kommunen.

Annons
102 drabbade har krävt ersättning för sina självrisker från kommunen, men ännu är utredningen om kommunens ansvar inte klar.
Utredningen som genomförs av en oberoende konsultfirma beräknades vara klar till årsskiftet. Den har försenats, men kommunchef Lars Westin hoppas att utredningen ska ligga klar inom kort.

Kraftigt regn
Det var ett omfattande regnväder som drabbade delar av Hofors natten mot torsdagen den 25 juli och orsakade översvämmade källare och vägar som skar sönder.
Sammantaget kom 86 mm på några timmar och värst drabbades området söder om Faluvägen längs Lillåbäcken i Lillån och Born och Standarn. Men även källare på andra områden av samhället, bland annat Robertsholm, fick vattenskador när dagvattenledningarna inte kunde klara tillströmningen.

Brister i nätet?
Utredningen som kommunen begärt ska visa om det fanns brister i kommunens VA-nät och som kan vara en bidragande orsak till att följderna av det våldsamma regnet blev så förödande.
Bara för en enskild fastighetsägare kan beloppen för renoveringen ligga på långt över ett par hundra tusen kronor.

Dyrt för den enskilde
Villaförsäkringen är så konstruerad att villaägaren har en självrisk på 10 000 kronor och dessutom tio procent på hela renoveringskostnaden där utöver. Det gör att för en enskild fastighetsägare kan kostnaden hamna på 40 000 kronor eller mer beroende på i vilket skick och vilken ålder den skadade utrustningen var.
ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons