Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget beslut om vindkraft i Hofors

I går skulle kommunstyrelsen i Hofors ta ställning till planerna på en vindkraftpark vid Tjärnäs. Men det blev inget beslut.

Annons

– Vi vill ha en massa ny information, säger kommunalrådet Marie- Louise Dangardt, S.

Elbolaget Eons planer på en vindkraftpark söder om Hofors fortsätter att vara en het potatis. Eon vill söka tillstånd för 30 stycken 200 meter höga vindsnurror, vara 20 skulle hamna inom Hofors kommuns gränser. Hittills har protesterna från allmänheten varit omfattande, bland annat har ett 50-tal fastighets- ägare runt Edsken lämnat in namnlistor till kommunen och Eon.

En styrgrupp inom kommunen rekommenderade politikerna att säga ja till tio vindkraftverk, men kommunstyrelsens arbetsutskott valde att inte ta ställning utan skickade i stället frågan vidare till kommunstyrelsen. Men inte heller där blev det alltså något ställningstagande. I stället har politikerna begärt ytterligare information från Eon.

Det innebär också att kommunen inte utnyttjar möjligheten att komma med synpunkter under den tidiga samrådstiden, som går ut på torsdag.

– Hade vi varit säkra på att det blir ett nej så hade vi kunnat säga det nu, men det vet vi inte än, säger Marie-Louise Dangardt.

Hofors kommun vill nu att Eon kompletterar med fler fotomontage från ett flertal platser. Bland annat ska det framgå hur det ser ut när hinderbelysingen nattetid är påslagen. Kommunen vill också ha fotomontage som visar hur det ser ut om vindkraftverken skulle minskas från 200 till 150 meter i höjd.

– Sedan ska det ju byggas vägar och kraftledningar av något slag till alla de här och det vill vi också veta hur det är tänkt att se ut, säger Marie-Louise Dangardt.

Kommunen har vetorätt i frågan och om Eon går vidare och lämnar in en ansökan till Länsstyrelsen i Dalarna, som kommer att fatta beslut i ärendet, så kommer frågan tillbaka till politikerna i Hofors.

Mer läsning

Annons