Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

IT-centra på vägatt bli kooperativ

HOFORS
Hösten 2000 startade Hofors IT-centra. Målet var att med IT-teknikens hjälp sköta föreningars administration och samtidigt erbjuda arbetshandikappade och långtidsarbetslösa chans till jobb tack vare modern teknik.

Annons
Hela projektet har fått stöd av både Microsoft och Hogia, som bland annat bidrar med programvara. Föreningarna utnyttjar den datakunskap som byggts upp för att få hjälp med den ofta tunga administrativa delen. Utbildningen har drivits med EU-medel, men när projektperioden går ut sista juni hoppas de tio föreningar som utnyttjar IT-centrat att permanenta verksamheten och starta ett kooperativ.

Slipper risker
Anna Jensen är projektledare och hon ser fördelar för föreningarna, som genom ett kooperativ slipper ta ekonomiska risker.
- Det ger chans för fler föreningar att komma med och vi har några intresserade, säger hon och pekar på att allt fler föreningar har svårigheter att få folk som ställer upp ideellt.

IT-centrat kan ge bra arbetsmiljö genom att erbjuda skräddarsydda arbetsplatser för arbetshandikappade. För att få ekonomin att gå runt hoppas kooperativet kunna sälja platser för utbildning och rehabilitering där det finns ett stort behov. Enligt planerna ska IT-centrat ha 16 heltidstjänster fördelat på utbildning och rehabilitering.

Parallellt med arbetet för att starta ett kooperativ söker projektet EU-pengar för fortsatt drift och ett forsknings- och utvecklingscentra i Hofors. Målet är att etablera IT-centran på andra orter i både Dalarna och Värmland. Sammanlagt söker projektet fyra miljoner kronor för sista halvåret 2003 och 2004.

Sedan IT-centrat startade har verksamheten i Hofors gett ett IT-café med stöd från Sparbanksstiftelsen Nya. Här ska främst äldre och handikappade genom tillgång till datorer och kvalificerad hjälp få möjlighet att utnyttja Internettjänster. Dessutom har funktionärer i äldre- och handikappföreningar utbildats med medel från Allmänna Arvsfonden. De utbildade ska sedan fungera som faddrar och utbilda andra medlemmar för att sprida datakunskap till föreningarnas medlemmar.

ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons