Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kamp för bättre vägar i Torsåker

/
  • För Broor Sundin och Lennart Jonsson har vägarnas standard varit ett problem länge.
  • Berit Wiklund tycker att vägarna är ”sådär” i Torsåker.– Men Malmjärnsvägen är dålig. Det är stora hål i den så den är inget vidare, ett sorgligt kapitel, säger hon.
  • Utan diken har vattnet ingenstans att ta vägen.– Det finns väl alltid saker att göra, i alla fall efter min väg. Det är stora sprickor i den, säger Anneli Westrin.

Våren och sommaren är normalt tid för vägarbeten. Men inte i Torsåker. Där har vägarna fått förfalla i maklig takt i många år och denna vår utgör inget undantag, enligt kommunpolitikern Broor Sundin i Prästhyttan.

– Det här är åt helvete, säger han.

Annons

Vägarna och vägunderhållet – eller bristen på det – är Broor Sundins politiska hjärtefråga. Han var med och startade det lokala partiet Folkhemmet i Hofors-Torsåker just för att kunna driva vägfrågan.

Men några större förbättringar har det inte blivit och nu är han självkritisk.

– Det var 27,5 procent här som röstade på mig och de trodde nog att vägarna skulle bli bättre när jag kom in i kommunpolitiken. Men jag har inte kunnat göra ett förbannade dugg, säger han.

GD möter Broor Sundin vid Särstaholm, där Ältebovägen tar sin början. Den vägen är en av de sämsta runt Torsåker, enligt Sundin. Vi följer efter österut i riktning Ältebo och efter ett par kilometer kommer vi till Lennart och Annelie Jonssons gård.

– Det är helt klart att underhållet blivit sämre, säger Lennart Jonsson, som bott i 27 år i byn.

Nu är den västa tjällossningen över och vägen ser riktigt hyfsad ut men den saknar diken längs långa sträckor och det gör att vattnet inte har någonstans att ta vägen, vilket i sin tur gör att vägen utsätts för stora påfrestningar under framförallt vår och höst, enligt Lennart Jonsson och Broor Sundin.

Lennart Jonsson berättar att kommunen frågat honom om de får lägga upp jord och sten vid vägen i samband med urdikning, vilket han sagt ja till.

– Men det var för tio år sedan och det har inte hänt någonting sedan dess, säger han.

Broor Sundin har en bakgrund som väghyvelförare och han menar att många år av misskötsel gjort att det nu måste till kostsamma åtgärder för att rätta till problemen.

– De har släppt det så långt att de är nere på grovbrytningen. Det finns inget material kvar att jobba med.

Hans lösning är att kantskära vägarna, hyvla och därefter lägga på 018-grus, som är en relativt fin dimension. Det har tagits genvägar, anser han, när alltför grovt men billigare material lagts på.

– Det ligger inte kvar. När plogbilen kommer första gången på hösten låter det som en kulspruta, allt åker ut i skogen!

Förutom Ältebovägen är det Malmjärnsvägen och vägen mellan Hästbo och Skommarhyttan som är mest utsatta, enligt Broor Sundin.

– Jag lider med folk som bor i byarna, de betalar ju skatt som alla andra.

Utanför Ica i Torsåker träffar GD Berit Wiklund. Hon beskriver vägstandarden i trakten som ”sådär”.

– Men Malmjärnsvägen är dålig. Det är stora hål i den så den är inget vidare, ett sorgligt kapitel, säger hon, och får medhåll av en förbipasserande kvinna:

– Det känns som att inte Torsåker finns i Hofors. Det är gropigt både här och där och de tar bara tag i det i nödfall.

Inne i butiken sitter Anneli Westrin i kassan. Hon bor någon kilometer utanför samhället.

– Det finns väl alltid saker att göra, i alla fall efter min väg. Det är stora sprickor i den, säger hon.

Det är Hofors kommun som genom Hoforshus har ansvaret för småvägarna i kommunen. Bertil Östberg är chef för vägunderhållet och han vill bestämt dementera att småvägarna runt Torsåker skulle prioriteras bort.

Däremot finns en begränsad summa med pengar och det gör att allt som skulle behöva göras inte alltid kan bli gjort i brådrasket.

Hofors kommun får bidrag från Trafikverket med i snitt 50 procent av kostnaden för skötseln av de mindre vägarna, och skjuter sedan till resten själv.

– Problemet är att många av de här små vägarna är väldigt gamla och från början inte byggda för den belastning de utsätts för i dag, säger Bertil Östberg.

Nu har Hoforshus precis ”vårhyvlat” vägnätet och efter en besiktning ska det sedan beslutas om vilka vägar som ska bli föremål för ytterligare åtgärder.

Så ni glömmer inte Torsåker då?

– Nej, det gör vi definitivt inte och jag beklagar verkligen om folk upplever det så.

Mer läsning

Annons