Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kampen mot brottsligheten fortsätter

Hofors är ett chockat samhälle efter mordet på Tommy Johansson. Men i det tysta fortsätter kampen mot brottsligheten i kommunen.

– Vi har haft en oerhört intensiv period, säger Per-Olov Granath på polisen.

Annons

Under vintern har ett flertal uppmärksammade våldsbrott begåtts i Hofors. GD har bland annat rapporterat om kidnappningsförsök, flera fall av grov misshandel, vapenbrott och personrån. Och natten till söndag misshandlades 54-årige Tommy Johansson till döds i sin lägenhet på Skolgatan i centrala Hofors.

Polisen gör sedan en tid tillbaka en riktad insats mot narkotikabrottslighet och annan kriminalitet i Hofors. Per-Olov Granath på polisen i Sandviken vill inte gå närmare in på omfattningen av insatsen eller hur länge den ska pågå men säger att polisen den senaste tiden arbetat ”intensivt” i Hofors. Och han tycker att det finns tecken på att man är på rätt väg, trots den senaste tidens händelser. Den ökade polisnärvaron har lett till ökad otrygghet för de som har något att frukta från polisen, medan övriga medborgare upplevt motsatsen, menar han.

– Efter samtal med bland andra elevhälsan och ”soc” har jag fått kvitto på att vi är rätt ute.

Brottsstatistiken för 2010 visade att antalet anmälda brott ökat i Hofors jämfört med 2009. Men för årets två sista månader sågs dock ett tydligt trendbrott i positiv riktning.

Den senaste polisinsatsen i Hofors har i huvudsak gjorts med civilklädda poliser i civila bilar och har med andra ord skett obemärkt för de allra flesta.

– Det är ju när vi kommer i uniform och blåvita bilar som folk uppmärksammar oss men här har meningen varit att vi inte ska bli uppmärksammade, för att kunna jobba ostört, säger Per-Olov Granath.

Till för några år sedan hade Hofors en egen polisstation där knappt ett 20-tal poliser arbetade.

I dag finns två närpoliser i Hofors, och de disponerar ett rum i Folkets hus. Några planer på att utöka den fasta bemanningen i Hofors finns inte, enligt polisen.

Men att det skulle vara sämre med polisnärvaron nu håller inte kommunalrådet Marie-Louise Dangardt, S, med om.

– Självklart vill vi ha så många poliser som möjligt här, det ger trygghet till samhället, men vi har narkotikapoliser och alla andra polisresurser tillgängliga och nu kan man göra insatser med 50 eller 100 poliser när det behövs, vilket man inte kunde tidigare, säger kommunalrådet, som är bedrövad av mordet på Tommy Johansson.

– Det är oerhört tragiskt för alla inblandade, för hans familj, för skolan och för alla andra runt omkring. Oerhört tragiskt, säger hon.

Mer läsning

Annons