Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kaotiskt på flyktingboendet

/
  • De första ensamkommande flyktingungdomarna flyttade in på Torsåkers bygdegård i maj. I september var det invigning med pompa och ståt.
  • Jan Bornestig, socialchef  i Hofors.

I ett yttrande från Hofors kommun till Socialstyrelsen framgår att situationen på flyktingboendet i Torsåker tidvis varit kaotisk, med skadegörelse och hot mot personalen.

– Vi har tvingats sätta ner foten, säger Jan Bornestig, socialchef i Hofors.

Annons

Det var i oktober som Socialstyrelsen gjorde en inspektion. Då framkom att de placerade ungdomarna i flera fall inte samtyckt till placeringen i Torsåker. Socialstyrelsen saknade även utredningar och vårdplaner i ärendena.

I svaret från Hofors kommun bekräftas att flera ungdomar försökt få till en förflyttning från Torsåker. I vissa fall har desperationen resulterat i hot mot personal och skadegörelse, bland annat i form av krossat glas. Ett flertal polisanmälningar har gjorts.

– Innan de kommer hit lever de i transitboenden och sedan vill de ofta tillbaka dit, till någon av storstäderna, säger socialnämndens vice ordförande Magnus Andersson, S, som tillsammans med individ- och familjomsorgens chef Maria Hellqvist undertecknat yttrandet till Socialstyrelsen.

Från Hofors kommuns sida ställer man sig frågande till när ett samtycke ska inhämtas och till hur det ska dokumenteras. Om samtycke krävs kan kommuner som Hofors inte ta emot ensamkommande barn och ungdomar eftersom de allra flesta vill till storstäderna, enligt yttrandet.

Vidare framgår att situationen förvärrades efter Socialstyrelsens besök i oktober eftersom en uppfattning spreds bland ungdomarna om att de kunde ställa krav på kommunen om att få bli förflyttade. Enligt socialchefen Jan Bornestig tvingades man ”sätta ner foten”, bland annat genom att flytta ett par av ungdomarna till andra boenden i andra kommuner.

– Kommer man hit av något skäl och söker uppehållstillstånd så måste man anpassa sig till vad som gäller här. Det går inte att tro att man kan styra och ställa, säger han.

Nu har situationen lugnat ner sig.

Magnus Andersson tror att problemen ofta grundar sig i orealistiska föreställningar bland flyktingungdomarna gällande vad det innebär att komma till Sverige, föreställningar som spridits via rykten.

För kommunens personal har det också varit mycket att lära sig.

– Det tar ett tag innan man hittar rätt, så är det i alla nystartade verksamheter. Men vi lär oss att hantera de här bitarna undan för undan, säger Magnus Andersson.

När det gäller Socialstyrelsens frågor om vårdplaner och utredningar svarar Hofors kommun att mer tid behövs när det gäller vårdplanerna och att utredningarna till stor del förvarats hos socialtjänsten, men att det inte hindrat boendena från att ta del av relevanta uppgifter.

Socialstyrelsen har inte tagit något beslut i ärendet. GD har också sökt ansvarig handläggare på Socialstyrelsen, dock utan framgång.

Mer läsning

Annons