Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunens beslut ett dråpslag för eleverna

/
  • Ibrahim Mehdie får inte gå naturvetenskaplig gymnasielinje i Hofors. Det är inte tillräckligt många som söker. Något som upprör både honom och hans pappa Alaa Saleh Mehdi.

Ibrahim vill bli rymdforskare. Men Hofors kommun kommer lägger ner det narturvetenskapliga programmet.

– Nu måste vi flytta, säger pappan Alaa Saleh Mehdi upprört.

Annons

För få som sökte. Så motiverade Hofors kommun beslutet att lägga ner de studieförberedande samhällsvetenskapliga och naturvetenskapliga programmen till hösten.

Men att antalet var litet innebar inte att de inte fanns. Bland de drabbade finns Ibrahim Mehdie, hårt studerande elev med 300 av maximala 320 poäng i betyg.

– Jag vill helst bli rymdforskare. Därför ska jag gå det naturvetenskapliga programmet. Sedan kan man läsa vidare på antingen Uppsala universitet eller i Kiruna, säger han till GD.

Alternativet till att gå på Björkhagsskolan i Hofors, som det var tänkt, är att söka till Bessemerskolan i Sandviken eller en skola i Falun.

– Men när ska jag hinna läsa? Det kommer att gå bort en massa tid på att åka buss.

Ibrahims pappa, Alaa Saleh är arg.

– Jag har en dotter i sjunde klass som också kommer att vilja gå det naturvetenskapliga programmet. Tidigare satt de i skolan och räknade suddgummin. Nu räknar de elever när de ska spara.

Alaa Saleh Mehdi ifrågasätter sin famlijs framtid i Hofors, men även själva Hofors när den studiemotiverade unga helt enkelt tvingas söka sig någon annanstans.

– Grunden för framtiden är ju ungdomen, säger han.

Mer läsning

Annons