Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritiken mot Åslund får kritik

/

Justitieombudsmannen, JO, anser att Hofors kommun inte hade någon rätt att kritisera Pär Åslund för att denne på sin arbetsdator skrivit en insändare som var kritisk mot kommunen.

Annons

”Flyttkarusellen inom barnomsorgen”, var en av formuleringarna i den tidningsinsändare som Pär Åslund i egenskap av kommunanställd skrev på sin arbetsdator. Åslund – numera fullmäktigeledamot för Folkhemmet – kritiserades av sina överordnade och kallades illojal, och han fick även kritik för att ha använt sin flextid felaktigt, enligt anmälan till JO.

Nu har JO:s beslut kommit och kommunstyrelsen i Hofors kommun får kritik för en del av kritiken som framfördes mot Åslund. Kommunen kritiseras inte när det gäller frågan om flextiden. JO konstaterar dock att det tog alldeles för lång tid för kommunen att leta fram det flextidsavtal från 1970-talet som Pär Åslund begärt ut.

När det gäller användandet av arbetsdatorn anser JO att om Pär Åslund haft tillåtelse att använda datorn på fritiden för privata ärenden, vilket han haft, kan kommunen inte förbjuda honom att i eget namn skriva en insändare bara för att innehållet kan anses vara kritiskt mot kommunen.

Så här säger Pär Åslund om JO:s beslut:

– Det här är ett i en serie övergrepp från Hofors kommun och det kan inte vara av okunnighet man gör så här utan för att man skiter i meddelar- och yttrandefriheten.

Kommunstyrelsens ordförande Marie-Louise Dangardt, S, vill inte kännas vid någon kritik utan konstaterar att JO inte vidtar ytterligare åtgärder i ärendet.

Kommunchefen Ulf Strömstedt säger att Hofors kommun får ta åt sig i de delar JO uttrycker sig kritiskt och bli bättre.

– Men det tror jag att vi redan blivit, säger han.

Mer läsning

Annons