Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinna vann FK-tvist

HOFORSEn 49-årig kvinna i Hofors får efter en mångårig tvist rätt mot försäkringskassan. Hon får nu retroaktivt sjukbidrag och livränta från 1995. Ett miljonbelopp. Försäkringskassan får, för andra gången i samma mål, skarp kritik.

Annons
Kvinnan fick under elva år sjukbidrag efter arbetsskador. Efter ett antal år gick hon tillbaka till sitt arbete på halvtid. Men skadorna förvärrades då och hon slutade sedan läkare ansåg att hon inte borde fortsätta arbeta.
1995 ansåg en läkare att kvinnan borde får halv sjukpension. Det tyckte dock inte försäkringskassan som avslog en ansökan om sjukbidrag eller förtidspension.
Kvinnan vände sig då till länsrätten som inte prövade saken. Nästa instans blev kammarrätten i Sundsvall 1998. Kammarrätten riktade då skarp kritik mot försäkringskassan som rätten ansåg inte hade utrett saken ordentligt eller gett kvinnan någon möjlighet till rehabilitering. Försäkringskassan fick bakläxa och uppmanades att göra en ny utredning.
Nu har kammarrätten i Stockholm granskat saken. Det blir återigen kritik mot försäkringskassan.
Rätten skriver i domen att försäkringskassan, trots att målet återvisades på grund av brister i utredningen, "inte har vidtagit annan utredning än att på nytt inhämta utlåtanden från försäkringsläkare".
Kammarrätten poängterar också att ingen förbättring av kvinnans hälsotillstånd, i och med att hennes pension och livränta drogs in, har kunnat styrkas av försäkringskassan.
SOFIA ÖHLANDER
026-27 75 92
sofia.ohlander@gd.se

Mer läsning

Annons