Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkan ska fyllas av värme

/
  • Ljuskronor, predikstol och altare har klätts in i presenningar för att inte skadas eller dammas ner för mycket.
  • Ljuskronor, predikstol och altare har klätts in i presenningar för att inte skadas eller dammas ner för mycket.
  • En extra rymlig plats för rörelsehindrade har också ordnats. En kvinna med rullstol har varit inne och testat att den är tillräckligt rymlig. När renoveringen är klar ska därmed alla kunna vara med under gudstjänster.

Torsåkers kyrka är uppförd 1758 och har genomgått flera större renoveringar genom åren. Nu är det dags igen. Efter en dyr och omfattande renovering ska alla få plats.

Annons

Kyrksalen fylls av ljudet från borrar och hamrande. Ljuskronor är draperade med skyddande plast och över golven sprider sig plankor och byggutrustning. Det ska bli bergvärme, värmeslingor till sittplatserna och vattenburen värme. Men en efterlängtad handikappanpassning ska också göras.

En ramp in genom norra porten ska byggas, en av toaletterna ska anpassas och en speciell plats bland bänkarna där rullstolar och permobiler får plats har redan gjorts.

– Vi har haft en kvinna som har varit inne och provkört, testat att det är tillräckligt med utrymme. Nu kan de köra in och vara en del av församlingen, säger Mats Lundqvist, ordförande i kyrkorådet.

Renoveringen kostar 4,5 miljoner kronor och kyrkorådets fastighetsutskott hoppas att kunna få bidrag på upp till 50 procent av de totala kostnaderna.

– Vi söker pengar hos stiftet. Vi har redan fått bidrag för 45 procent av byggkostnaderna och hoppas på något liknande för värmeinstallationen. Det känns bra att vi fick igenom det här. Det är välbehövligt. Ombyggnaden har ju stötts och blötts i flera år, säger Mats Lundqvist.

Men att renovera en kyrka är inte som att renovera ett vanligt hus. Länsstyrelsen vill till exempel vara med och kontrollera. Därför finns en antikvariekonsult hela tiden med i arbetet och godkänner förslag och är med och fattar beslut.

Det kräver också extra varsamhet från byggarbetarna.

– Det är speciellt att jobba i en kyrka. Man måste vara försiktig, det är inte bara att riva bort hur som helst. Det finns inte heller några ritningar att gå efter, säger Tommy Hellbom, byggledare.

Men att renoveringen behövs är helt klart. Bara uppvärmningen kostar 200 000 kronor varje år, men ändå är det kallt. Därför dras nu värmeslingorna in och bergvärme installeras.

– Ska vi kunna ha verksamhet här måste vi ha bra värme. Vi tror att vi kommer få en mycket bättre miljö i kyrkan med det. Vi gör en offensiv, helt enkelt, säger kyrkoherde Eva-Lena Kempe.

Med tanke på hur ofta kyrkan används kan det vara på sin plats att få upp värmen. I veckorna finns här verksamhet för både unga och gamla. Under renoveringen har all verksamhet flyttats till församlingshemmet. Ett undantag är begravningar som sköts i Hofors kyrka.

Eva-Lena Kempe säger att när allt är klart så har även ett nytt ljudsystem installerats.

– Vi installerar en ny ljudanläggning också. 300 000 kostar det. Men ljudet är A och O. om folk inte hör i kyrkan kan vi lika gärna lägga ner. Det är jätteviktigt.

I kyrkan slamras det vidare och byggarbetarna jobbar på för fullt och målet är att allt ska vara klart till påskdagen.

– Då blir det invigning, säger Eva-Lena Kempe.

Mer läsning

Annons