Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkarflykt från Hofors

HOFORSÄnnu en av familjeläkarna flyr Hofors hälsocentral. Häromdagen beslöt Inga Kristiansson Evald att lämna in sin avskedsansökan då hon inte längre finner det möjligt att arbeta kvar.

Annons
Samtidigt gör hon en anmälan om den dåliga arbetsmiljön. Inga Kristiansson Evald anser att arbetsmiljön är så dålig och arbetsbördan så tung att stressen är direkt hälsofarlig. Den tyngsta belastningen ligger också på de läkare som varit länge vid hälsocentralen.

Inte fått gehör
Hon har tillsammans med de tre andra kvarvarande försökt att få en dialog med primärvårdsledningen, men inte fått något gehör för en förbättring.
Som GD berättade om förra veckan finns enligt biträdande primärvårdsdirektör Lillemor Ellström ett moraliskt stöd till läkarna. Däremot saknas verkliga förslag till konkreta åtgärder.
Lönen för familjeläkarna i Hofors är bland de lägsta och Inga Kristiansson Evald pekar på att lönen är diskriminerande låg med hänsyn taget till läkarnas ansvar, arbetsbörda och kompetens.
Dessutom är möjligheterna till kompetensutveckling mycket dåliga vilket hon anser är förödande.
Inga Kristiansson Evald menar att det är inget lätt beslut att säga upp sig, men eftersom hon känner att ledningen saknar intresse av att presentera en acceptabel lösning finns i dag ingen annan lösning.

Bekymmersamt läge
Läget för Hofors hälsocentral är nu bekymmersamt när chefen lämnar centralen vid nyår och två andra läkare redan slutat. Även om den ena är tjänstledig för kompetensutveckling är det osäkert om läkaren kommer att återvända.
Genom att ytterligare en läkare försvinner ökar också risken att fler av de tre kvarvarande kommer att välja andra arbetsplatser som både ger bättre arbetsmiljö och betydligt högre lön.

ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons