Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkarkris i Hofors förvärras

HOFORSDet finns en oro bland de fyra läkare som blir kvar vid Hofors hälsocentral när chefen och två kollegor lämnar sina tjänster i höst.

Annons
Arbetsbördorna för läkarna vid Hofors hälsocentral är redan bland de tyngsta inom primärvården i Gävleborg samtidigt som läkarna lönemässigt ligger bland de sämsta. Därför är risken uppenbar att fler kan lämna sina tjänster.
Lillemor Ellström, biträdande personalvårdsdirektör, är medveten om att det snabbt kan bli en negativ spiral eftersom arbetsbördan för de kvarvarande ökar. Då är det lätt hänt att läkarna genom att byta både arbetsplats och landsting kan få bättre arbetsförhållanden och högre lön.
- Det här är något vi hoppas undvika och för därför en dialog med läkarna, säger hon.
Hon har tillsammans med chefsläkare Börje Svensson besökt Hofors hälsocentral, men några löften om bättre löner finns inte.
Ändå finns ett arbete inom primärvården där man vill kompensera läkarna som jobbar i glesbygd både för att underlätta arbetet och ge en högre lön. Det ska alltså löna sig att jobba i glesbygd.
- Det här blir en fråga för den nya chef vi håller på att rekrytera, säger hon och pekar på att det också pågår löneförhandlingar centralt.
Hur många läkare som ska rekryteras och hur verksamheten organiseras blir också en fråga för den nya chefen, men Lillemor Ellström lovar stöd för de åtgärder som krävs.

Stafettläkare
I väntan på nya fast anställda läkare ska stafettläkare lösa krisen. En kostsam lösning där varje läkare kostar runt det dubbla, men här blir det viktiga att ge hoforsborna tillgång till läkare. Samtidigt drabbas patienterna genom att de inte får möta samma läkare hela tiden
Dialogen med läkarna ska fortsätta och Lillemor Ellström vill framhålla att det viktiga i dag är att läkarna i Hofors känner ett moraliskt stöd från primärvårdsledningen, att man bryr sig, men några löften om förbättringar vill hon inte lova.

ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons