Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärarna flyr Petreskolan

Sju lärare har lämnat Petreskolan sedan förra läsåret och en vecka före skolstarten är situationen kaotisk på skolan, enligt flera uppgifter till GD. I går hölls ett krismöte med representanter för facket.

Annons

Om drygt en vecka börjar ett nytt läsår. Den här gången kommer de nya ansiktena att vara fler än vanligt bland lärarna på Petreskolan. Där personalomsättningen brukar vara låg har nu plötsligt sju lärare lämnat med kort varsel. Fem har begärt tjänstledigt och två har sagt upp sig.

Utöver det lämnade ytterligare några lärare skolan under förra läsåret – detta på en skola med totalt ett 40-tal lärare anställda.

Enligt uppgifter till GD är det i flera fall samarbetssvårigheter med skolledningen som ligger bakom avhoppen.

Det bekräftas dock inte av nye rektorn Tommy Hellström, som säger att de skäl som angivits av respektive lärare inte innehåller några konstigheter. De som lämnar eller tar tjänstledigt börjar nya jobb på annan ort, söker sig till andra yrken eller börjar studera, säger han.

– Ska jag fundera mer kring det så blir det spekulationer och det vill jag inte ägna mig åt. Jag utgår ifrån att det de sagt stämmer.

Ett par saker gör kommande skolstart på Petreskolan extra speciell. Hagaskolan har stängts och kommande läsår blir det första med Petreskolan som enda högstadieskola i kommunen. När läsåret börjar ska flytten från Haga vara genomförd. Under förra terminen lades också den så kallade Dynamiska gruppen ned på Petre. Dynamiska var en liten grupp för elever i behov av extra stöd och dessa elever ingår nu i stället i nystartade Resurscentrum, en större verksamhet som enligt skolledningen ger möjligheter att hjälpa fler elever.

GD har skrivit om föräldrar som protesterat kraftfullt mot nedläggningen av Dynamiska och det är också känt att några av de berörda lärarna inte trodde på idén.

Två av de lärare som nu lämnar Petréskolan arbetade med Dynamiska gruppen, så länge den fanns.

I går hölls ett krismöte på Petreskolan där bland andra skolledning, facket och kommunens personalchef Ulf Back deltog. Bland annat diskuterades de många avhoppen men även hur flytten från Haga genomförts.

Petreläraren Christer Johansson representerade Lärarförbundet på mötet. Han vill inte kommentera vad som sades innan protokollet är justerat men bekräftar att man pratat om hur ”läget är”.

– Petre har haft det lite svettigt på sistone. Det har varit en flytt och det är mycket som händer i övrigt. Jag har oerhört mycket synpunkter men nu gäller det också att få ett avstamp framåt, säger han.

Christer Johansson säger också att han uppfattat att det finns fler skäl än de som angivits till att så många lärare lämnat Petre.

Enligt Tommy Hellström kommer det i alla fall att finnas tillräckligt med lärare på skolan nästa vecka.

– När det gäller de som vi visste om innan sommaren så har vi redan folk. Sedan är det två som tillkommit under sommaren och de tjänsterna har vi gått ut med i dag. Så det känns inte som någon fara så, säger han.

GD har utan framgång sökt skolchefen Agneta Dahlqvist.

Mer läsning

Annons