Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Legionärssjuka i Hofors

En hyresgäst på Hantverkargatan 26 i Hofors har insjuknat i legionärssjuka. Hoforshus utesluter inte att duschvattnet är smittkällan.

Annons

Under onsdagen fick fastighetsägaren Hoforshus meddelande från sjukhus att en hyresgäst boende på Hantverkargatan 26 insjuknat i legionärsjuka. Information gick ut till hyresgäster på adressen under dagen.

Duschvattnet kan enligt Hoforshus vara smittkällan och en utredning är påbörjad där vattenprover kommer att skickas på analys.

Hoforshus råder de boende på Hantverkargatan 26 att låta vattnet spola så att vattnet blir riktigt varmt innan de duschar och under tiden ska duschmunstycket hållas mot golvbrunnen. Efter det att dusch genomförts ska kallvatten spolas en stund så att slangen blir kall.

Legionärssjuka är en lunginflammation orsakad av legionellabakterier, som är vanligt förekommande i jord- och vattensamlingar. Bakterien ses generellt som ganska ofarlig och för att bli sjuk måste man i regel andas in den och samtidigt ha någon nedsättning av immunförsvaret.

Cirka 100 till 150 fall rapporteras varje år i Sverige, varav närmare hälften har smittats utomlands.

Sjukdomsbilden är ibland mycket allvarlig, särskilt då sjukdomen nästan alltid drabbar personer som av någon anledning har nedsatt immunförsvar, enligt Smittskyddsinstitutet.

Mer läsning

Annons